onsdag 17 september 2008

Onsdagsrecept: Mangoglass

Nu i mangotider måste man ju passa på att använda de goda frukterna så mycket som möjligt, och variationer är alltid bra. Mestadels blir det bara juice. Hur enkelt som helst. Man skalar och kärnar ur en mango, lägger den i en mixer och mixar lite. Men inte för mycket, det får gärna vara lite tuggmotstånd i den här juicen. Då blir det som juice och efterrätt i ett. Hur smaskigt som helst. Inget vatten, inget socker, bara ren frukt.


Häromdagen gjorde jag mangoglass eftersom vi fick besök från Kontoret i Istanbul. Då är det roligt att servera lite efterrätt också. Från början hade jag tänkt göra en mangokyckling, men eftersom jag aldrig hade gjort den tidigare tog jag i stället förra veckans olivkyckling som är ett säkert kort och sparade mangon till desserten.

Själv har jag glassmaskin, det är det allra enklaste sättet att göra glass. Men jag hittade ett recept som ska fungera utan maskin och lägger med det också. Jag har dock aldrig själv provat det receptet, så jag kan inte garantera någonting.

Mangoglass med glassmaskin (ur receptboken som följde med glassmaskinen, en Philips)
400 g fruktkött av mango (jag tog mer, en hel stor mango)
1 1/4 dl strösocker eller vit sirap
1 msk citronsaft
2 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Skala och kärna ur mangon som ska vara väl mogen. Mosa eller mixa den till puré med socker eller sirap, citronsaft och mjölk. Blanda i grädden. Starta glassmaskinen och häll i blandningen. Kör i maskinen i en dryg halvtimme.


Mangoglass utan glassmaskin (ur Creative Cooking, Taste of Quality utgiven av Juhayna*)
2 1/2 dl (2 cups) mangopuré
1 1/4 dl (1 cup) naturell yoghurt
drygt 1/2 dl (1/2 cup) vispgrädde
4-6 msk socker
1/4 dl (1/4 cup) sötad kondenserad mjölk
2-3 msk citronsaft
2-3 tsk vaniljsocker
4 äggulor

Värm grädden och rör i sockret. Ta bort från värmen.
Tillsätt äggulorna, den kondenserade mjölken och vaniljen. Låt svalna.
Vispa i mangopurén, yoghurten och citronsaften.
Vispa i grädden och vispa i en minut.
Frys i 6-8 timmar. Serveras kall (hihi, det står det).

*Juhayna är det bästa mejeriföretaget här i landet och jag har hört från två säkra källor (skandinaver) som har varit på fabrik och gårdar att det är exemplariskt rent och fint överallt och att djuren har det (förhållandevis) bra. Jag köper alla mejeriprodukter från dem och fick kokboken en gång när jag köpte grädde. Enda problemet med deras grädde är att den inte är homogeniserad, så den är klumpig och vattnig om vartannat vilket gör att man får röra till den innan man kan mäta upp den.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Mango är bland det godaste som finns!

Marianne sa...

Matilda: Håller med! Mango och hallon är nog mina absoluta favoriter.

Desiree sa...

Mmmm...låter underbart gott. Jag gillar verkligen mango och jag är ju en stor glass älskare så detta passar mig perfekt. Bra att du även gav ett recept man kan göra utan glassmaskin för en sådan har jag ingen. Har haft tidigare. Det råder dock inte mangotider här men det finns självklart i affären iallafall.

Marianne sa...

Desirée: Det är så enkelt och bra att göra glass med glassmaskinen, ett köp jag verkligen inte ångrar och en av de maskiner som används flitigt här. Om du älskar glas borde du skaffa en ny. Fast det är klart, ni har ju mängder av goda glassar i US. Ben & Jerry har jag för mig att någon som jag älskade. Tänkte på det när jag såg mina egna bilder, att det här receptet måste funka på persikor också, de har ju ungefär samma konsistens.

Emmama sa...

Oooh vad gott! Har funderat på att köpa en glassmaskin och nu har jag en anledning till, låter verkligen jättegott! Gillar man fruktsorbet vill jag passa på att tipsa om Ben & Jerrys "Jamaican me crazy" som är sorbet med ananas och passionsfrukt, hur gott som helst! :) Ganska "glassig" av sig, inte som isglass alltså.

Saltistjejen sa...

Oj vad detlåter gott! Jag tycker så mycket om mango!! Och som glass måste det bara bli supergott!!
Tyvärr har vi ingen glassmaskin. Men kanske går det ändå??
Här är det dock ingen direkt manogsäsong tyvärr. Men man kan ju ändå alltid få tag på godsakerna!
Hopps du får en riktigt skön onsdag!
Kramar!

Petchie75 sa...

Åh, vad gott det ser ut!! Synd att vi inte har någon glassmaskin men jag ska testa det andra receptet.
Vi har precis ätit upp alla våra mangos så vi får köpa fler till helgen... Mangokyckling låter också gott, även om vi inte äter kyckling nuförtiden hemma :-( Ska nog göra en kupp och skriva upp det på inköpslistan, så får O bara gilla läget och äta vad som serveras ;-)
Kram!

Marianne sa...

Emmama: Jaa, glassmaskin är verkligen att rekommendera. Enda kruxet är att man måste ha ordentlig plats i frysen så att man kan frysa in frysblocket, för det måste stå plant. I Turkiet hade vi bara ett litet frysfack, så där kunde vi inte använda det.

Önskar att Ben & Jerry fanns här, de har så god glass. Men ananas och passion kan man ju komma ihåg att det är en god kombination!

Saltis: ja i NYC måste du kunna få tag i allt hela tiden! Man brukar väl säga att ALLT finns till salu i den stan. Det ska gå utan glassmaskin, lite jobbigare bara med tillagningen och sedan tar det längre tid i frysen. Men testa.

Kram!

Petra: Gör det, testa andra receptet. Vem vet, det kanske blir ännu godare. Jag ska testa den där mangokycklingen (den är ur Arlas kokbok) så kan jag lägga ut receptet sedan om det blev gott. Får nog vänta till nästa vecka eftersom det blev kyckling tre dagar i rad nu : )

Kram!

Anne sa...

Mangokycklingen hör jag gärna omdömen om när du gjort den. Mango och kyckling är ju en god kombination.
Så du rekommenderar glassmaskin. Hmmmm, det är faktiskt nåt jag skulle vilja ha men har liksom tänkt att det kanske är en "onödig" maskin. Du vet, en sån där grej man köper men sen knappt använder. Men det låter som att du använder den mycket och tycker om den. Det stämmer att det finns mycket god glass här i US men det vore väldigt trevligt göra egen glass och liksom ha koll på tillsatser och annat som går i glassen. Har för mig Ben & Jerry på sin hemsida har recept för hemmalagning av glass (för de som har glassmaskin).

Musikanta sa...

Å, vad det ser gott ut. Har just börjat banta igen efter en raid i klädbutikerna där jag bl.a. provade en modern grovstickad lång cardigan (den var tjusig när den hängde på galgen men inte på mig). Så glassen får vänta ett tag...

Marianne sa...

Anne: Jag gick genast in på Ben & Jerry, men jag hittade bara recept på grejor man kan göra med deras glass. Nå, man kan ju göra nästan vad man vill. Bara att experimentera. Jag gör glass kanske inte jätteofta, men ganska ofta och någorlunda regelbundet. Alltid gott att ha hemma och det är ju så enkelt. Och visst är det bra att ha koll på ingredienserna! Tror inte glassmaskinen var så dyr, det var i och för sig åtta år sedan vi köpte vår, så jag minns inte riktigt vad det var för prisnivå.

Lovar att göra mangokycklingen och receptet kommer på onsdag om det blev gott.

Musikanta: Så synd då! Men då får du äta mango au naturelle så länge! Du kan ju göra juice på den, prova får du se. Bara ner med mangon i mixern och drick sedan upp den! Inga tillsatser så blir det toppen för bantning!

Anonym sa...

En precis lagom mogen mango är mums. Hemgjord mangoglass har jag inte provat men det låter jättegott. Jag tycker det är svårt att få tag på lagom mogen mango här hemma. De är antingen omogna eller övermogna. Lite trist.

Anonym sa...

Snålvattnet samlas på tungspetsen då jag läser det här inlägget. Det finns inget godare än mangoglass, NAM!!!!!

Anonym sa...

Jag undrar varför man måste köra mixern i en halvtimme om man använder maskin, men bara vispa i en futtig minut om man gör glassen för hand?

Mia sa...

Oh vad gott det låter med mangoglass! Brukar köpa Sias mangosorbet och den är farligt god. Speciellt med lite hackad mörk choklad på!
Såg på GP idag att Obama tagit över ledningen igen. Det finns kanske hopp!

Marianne sa...

Kersti: Ja, det är väl ett av problemen med långa transportsträckor att frukt och grönt inte får solmogna. Men jag har för mig att mangon kan mogna till sig som avokado?

Laura: Visst är det gott! Och du har ju en del goda glassorter i Istanbul! Jag gillar den turkiska konsistensen när det är lite "segt".

Matilda: Du kör glassen en halvtimme cirka i glassmaskinen där den fryser till glass. Sedan är den färdig att ätas. Om du inte har glassmaskin måste du först vispa ordentligt (tror det ska in luft) och sedan frysa 6-8 timmar innan den är färdig. Så om du har glassmaskin måste du bara vispa ihop ordentligt och sedan köra i maskinen, alltså inte i själva mixern.

Mia: Hackad mörk choklad ovanpå låter supergott, det ska jag prova!

JA, artikel i SvD också om att Obama har tagit ledningen igen, om än knappt. SS (Scary Sarah) skrämmer kvinnor! Hoppet finns!

Anonym sa...

Mogen mango existerar inte på ICA och Konsum. Stenhårda bumlingar som man själv får eftermogna hemma.
*suckar uppgivet över handelns nonchalans mot oss kunder*
Här får vi hålla tillgodo med mango på burk - är bättre än det låter..

Ett recept på mangoparfait (nästan som glass)
Jag kör mangon till "mos" sedan blandas med kesella(vanilj) och hårt vispad grädde.
In i frysen och sedan får man röra kraftigt några gånger under infrysningen.
Blir jättegott med hallonsås eller hallon naturella!

kramen!

Marianne sa...

Sus: Ja, det där borde ju butikskedjorna kunna ordna så att frukten säljs ätfärdig. Bra att det finns den som är god på burk i alla fall.

Bra recept! Ska be Klas köpa med sig kesella nästa gång han är i Sverige. Jag har aldrig använt det, men det är med i så många recept!

Kram!

Anonym sa...

Ja jag tycker också om den turkiska glassen. :) Undrar varför glassen här är segare? Vet du varför?

Annars så var mango-melon min absoluta favoritsmak på lösglass då jag var liten (och fortfarande). :) Åh, vad GOTT!!!

Marianne sa...

Laura: Nej, jag vet inte. Har hört det någon gång men kommer inte ihåg. Just nu är jag så trött så jag kommer inte ihåg staden heller. Jo, är det Gaziantep tro. Eller kanske inte. Men du har väl sett när de liksom "slår" glassen som man slår polkagrisdeg? På Istiklal brukar de showa för turisterna. Ahmet kanske vet?

Ja vad gott med melon också! Men jag får inte riktigt till det med melon i glassen. Har provat : )

Anonym sa...

Tack för förklaringen! En glassmaskin vore nåt.