tisdag 17 februari 2009

Bättre sent än aldrig - Fredagstema Show and Tell: Väskor och Närmast hjärtat

Jag har ju inte hunnit med fredagstemat på ett par veckor, så det tänkte jag råda bot på i dag och slår ihop två veckors teman i ett inlägg. Nu i februari är det Simone som håller i ämnet och hon har roliga ämnen hela månaden.

Väskor
Ja väskor har jag gott om. Alldeles för gott om dem skulle man faktiskt kunna påstå utan att ljuga. Ändå gjorde jag mig av med en stor (och jag menar STOR) hög i samband med flytten från Istanbul. Jag har alltid gillat stora väskor, långt innan det blev mode och små flickor med namn efter huvudstäder började betala hela månadshyror för dem. Men på grund av en dålig rygg försöker jag nu lämna handväskan hemma och begränsar mitt pick och pack till sådant som jag verkligen måste ha med mig och som ryms i en miniväska som jag kan hänga på tvärs över axeln. Den är bara 19 x 17 cm och har tre fack, det ena med blixtlås. Inte särskilt vacker, men inte ful heller, köpt för en billig peng i någon turistbutik i Istanbul (priserna sjunker när man kan prata turkiska) och rymmer nödvändigheter som nycklar, mobil, pengar, ett cerat, och några kreditkort. Perfekt och dessutom riskerar man inte att glömma väskan i någon affär eller på biltaket. Vintertid göms den dessutom under jacka eller kofta eller vad man nu har för värmande ytterplagg.

Min absolut mest använda väska just nu.

Närmast hjärtat
Självklart står familjen närmast mitt hjärta. Familj, katter och vänner. Och nu kan jag också ha en del av dem bokstavligen närmast hjärtat sedan jag köpte mitt fina halsband av Mia som gör smycken. Jag har ett knippe med barnbarnens namn: Daniel och Mathilda. Och så ett extra knippe med katternas namn. Men där ser jag att min virriga hjärna har blandat ihop katternas namn! Kattflickorna heter så klart STINA, Tjorvan och Skrållan. Lisa var deras mamma som försvann på flygplatsen i Istanbul. Men jag har upptäckt att jag har börjat kalla Stina för Lisa och att jag varannan gång jag skriver Skrållans namn stavar med O i stället för Å. Virriga jag - Mia har självklart gjort så som jag har skrivit, så hon har gjort helt rätt.

Jag är i alla fall jätteglad för mitt fina halsband och har det nu på mig varje dag. TACK MIA!

Gå in till Mia och se andra fina smycken hon gör och som man kan beställa!

Mitt nya fina halsband - nu har jag barnbarnen bokstavligen närmast hjärtat, inte bara känslomässigt.

Ett extra knippe till halsbandet så att jag kan variera. Jag tror jag får beställa till en extra där det står Stina så att hon inte "känner sig" bortglömd.

Jag såg att det har tillkommit flera nya fredagsbloggare. Jätteroligt! Men jag lägger inte ut någon lista i dag på alla deltagare utan väntar till på fredag när vi skriver om kaffe.

19 kommentarer:

Mia sa...

Vilken fin väska och allt som man behöver får plats! Jag dubbelkollade ditt mail en extra gång innan jag stämplade brickorna till halsbandet för jag hade för mig att den ena katten hette Stina, men ibland blir det tokigt ändå! :-)Jag gör två nya brickor med Stina och Skrållan och skickar till dig! :-) Ha en bra dag!

Fritt ur hjärtat sa...

Verkligen en fin väska! Min syster har loknande för jämnan, själv har jag inegn liknande än, men det är en tidsfråga;-)
Guliga smycken närmast hjärtat. Jag gillar som bekant smycken. Kommer inte klicka på länken, kommer inte klicka på länken, behöver inte fler smycke.....

Emmama sa...

Åh jag gillar både väskan och smyckena! Men vad säger du, försvann din katt på flygplatsen en gång? Så hemskt det måste varit! Kram!

Anonym sa...

Blev lite kallsvettig när det var fredagstema..för en gång skull är jag helt övertygad om att det är tisdag *skratt*

Ja, väskor kan man nog inte får för många av! När Dottern kom hem från Asien så hade hon köpt en jättestor tygväska med tryckta cyklar på. Den är så läcker!
Har sparat lite på den så den ska vara "ny" till våren!

kramen!

Annika sa...

Mia gör så FINA smycken!! Gillar dom verkligen!!
Så duktig hon är!!
Kul med fredagstema på en tisdag. Veckorna flyger ju fram så man skulle kunna köra tema varje dag. Tur att man inte gör det kanske?
Ja, det är det...:-)
Väskan är också fin.
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Å vilka fina halsband!!!
jag fick ett liknadei julklapp av M´s moster som gör silversmycken. Det ahr jag ofta ofta på mig! Men redan där fattas det ju nu en bricka! Hupps! Eftersom vi ju nu har Tazo hos oss....! Får be om en uppdatering till nästa jul! :-)
Kram!!

Desiree sa...

Halsbandet som Mia gjort var jättefint. Jag förstår att du tycker mycket om det. Jag gillar även din väska. Tycker du är duktig som lyckas få med bara det nödvändigaste och därmed klarar dig med en mindre väska. Det blir ju enklare och mer praktiskt på det sättet. Tyvärr känner jag att jag är dålig på att bara bära med mig några få saker som det nödvändigaste i min väska så därmed har jag en större modell med allt möjligt i som kan vara bra att ha. Lite skalman över min väska.

Ninni sa...

Oj, den som fick ner allt i en sån liten söt väska...Jag har ju kameran med mig i stort sett jämt och vill ogärna gå med den synlig. Så jag har en svart ryggsäck på mig för jämnan.Jag har ju också en hel del väskor i garderoben men använder mest ryggsäcken eftersom det blir så snett för ryggen att gå med en väska på ena axeln.
Men visst vore det skönt att ha en mindre väska.
Hur gör du med kameran? Är det OK att ha den framme...ingen risk att bli rånad?
Må så gott!

Millan sa...

Vilken smart liten vaska! Egengligen ar det ju onodigt att bara med sig en massa krafs i storre vaskor om man inte maste!! Jag haller pa att bli galen pa vaskan jag har med mig for tillfallet. Jag maste ju ha bytesgrejer till Sofia och aldrig kan jag hitta det jag behover utan att behova tomma ut hela vaskan forst.

Vilket jatte fint halsband Mia gjort!! Jag har ju ett nastan likadant men med lite andra namn :-). Hon ar kanonduktig!!!

kram

Anna, Fair and True sa...

Jag liggar också efter med fredagstemana. Gjorde förra fredagens med inte veckan innan, dvs väsktemat, och jag vill fortfarande skriva om min morfar/farfar. Så det blir av någon gång!

Fina halsband! Måste kolla in Mias blogg!

Anonym sa...

Hej,

Jag åker till Istanbul den 2 april tillsammans med min käresta. Det skulle vara kul att få din bild av vad man MÅSTE se och göra när man är i Istanbul? Bortsett från liksom.. Blå moskén och Galatabron. Vi kommer att vara där i lite drygt tre dagar, en långweekend.

Kanske kan du göra en liten turistguide, som inte är lika traditionell som en vanlig turistguide? Eller har du kanske redan gjort det i något inlägg? Jag föreställer mig att efter så många år i Istanbul har man alldeles egna pärlor, som inte står med i någon guidebok alls.

Har du några allmänna tips och råd, typ, hur dyrt är det att åka taxi, så tas det gärna emot det också.

Marianne sa...

Mia: TACK, men jag ska självklart betala för dem! Vi mejlar! Åh, jag tänker på dig hela dagen i dag! Lycka till!!!!

KRAM!

Simone: För dig skulle en liknande liten väska vara perfekt. Ingen tyngd att tala om på värkande axlar och ömtåliga ben, dessutom behöver man inte hålla reda på den för det sköter den själv.

Hihi, har du fortfarande inte klickat på länken till Mia?

Emma: Ja, det var riktigt hemskt, och är det fortfarande. Det var när vi flyttade hit, buren gick upp på något sätt och hon var rätt och kastade sig ut och bara stack. Sedan dess har ingen sett henne. Vi har varit på flygplatsen och letat flera gånger och det har funnits hittelön utlyst. Vi fick till och med komma ut på plattan och leta runt brandstationer och allt vad det är som finns på en flygplats. Det var Lisa, mamman till mina tre kattflickor. Det var Lisa som adopterade oss i Bulgarien. Vi hade ingenting att säga till om, för hon bestämde sig för att jag var bästa barnmorskan, hon födde flickorna i min säng.

Kram!

Marianne sa...

Emma: Rädd ska det vara - inte rätt.

Marianne sa...

Kaptenen: Hehe, jag stökar visst till det för dig lite för ofta. Det var absolut tisdag i går och i dag är jag säker på att det är onsdag. Fast, man vet förstås aldrig : )

Kul med din väska! Du får visa upp den sedan när du plockar fram den till våren!

Kram!

Annika: Visst gör hon fina smycken! Det går ju bara inte att motstå, och så passade det så bra när vi skulle till Sverige. Hit kan man ju inte skicka saker med post.

Ville så gärna göra de här temana, och det är roligare på fredag att göra om bara kaffe i stället för att mixa tre teman. Och när det är försenat redan kan man ju lika gärna göra det på tisdagen. Nej, det räcker med ett fredagstema och ett onsdagsrecept tycker jag. Det finns mängder med roliga fototeman på bloggarna, men då tycker jag att man blir så låst, både till ämne och tid.

KRAM!

Saltis: Visst är det fint med sådana halsband! Ja du får be om en uppdatering till jul, klart lille söte Tazo måste få vara med. Hade aldrig hört om den tesorten förut. Kanske bara finns i US?

Kram!

Marianne sa...

Desirée: Jag har alltid varit som du, måste ha med mig allt det där som är bra att ha och som man inte klarar sig utan. Men nu har jag blivit tvungen, för ryggen klarar inte att gå och släpa på tunga jätteväskor längre. Ryggsäck är inte något alternativ för mig, tycker inte det är så snyggt när man är i stan och dessutom tycker jag det känns osäkert, det är ju hur lätt som helst att stjäla ur en ryggsäck utan att man märker det.

Kram!

Ninni: Jag har alltid med mig kameran och jag har den alltid redo i högsta hugg. Sätter den snett från ena axeln i kors över bröstet, eller hur man ska säga. Jag tror att risken för att bli rånad är högre i Brasilien än här, särskilt i Rio. Risken är säkert högre i Stockholm också. En väskryckning mot en utlänning föranleder feta förstasidesrubriker här, och det är inte vanligt. Sedan må jag se ut som en turist, men det struntar jag i. Det finns alldeles för många bra bilder som vill bli tagna för att stoppa kameran i en väska. Dessutom syns det att man är utlänning hur man än bär sig åt. Kommer aldrig att glömma när jag bara hade kläder köpta i Turkiet, och ändå syntes det att jag inte var turk! Jag är ju inte direkt blond heller.

Men nu har jag faktiskt köpt mig en kamerarygga som jag tänkte ha för att få med mig flera objektiv och lite annat när jag sticker på rena fotoexpeditioner. Den skyddar vid förvaring också, och det behövs ju eftersom sanden kryper in överallt hela tiden.

Kram!

Millan: Visst är Mia duktig! Jag minns nog att du fick ett halsband av henne, har jag för mig. Haha, klart du har andra namn på ditt!

Har du inte någon innerväska som du kan lägga skötgrejor i? Eller tvärtom, en skötväska med en liten innerväska att lägga dina grejor i? Eller en separat skötväska att hänga på vagnen? Visst blir man tokig när man får stå och rota och rota för att hitta nycklar eller en liten penna eller ett litet cerat!

Kram!

Marianne sa...

Anna: Så är det bara, man hinner inte allt man vill. Men det är ju det som är så bra med fredagstemat att man faktiskt kan göra det i efterskott också!

Mia är jätteduktig!

Lovisa: Hej och välkommen hit! Vad roligt att ni ska till Istanbul, där lämnade jag mitt hjärta. Oj, oj, tre dagar, jag brukar rekommendera minst en vecka. Men jag ska fundera och gör ett eget inlägg om det, tror det är bättre än att skriva en följetång här i kommentarsrutan. Då kan jag lägga med lite bilder också. Lovar inte att det blir i morgon, men jag bör hinna med det senast i nästa vecka.

En bra sak att veta först: Har ni några speciella intressen, som modern konst eller litteratur eller blommor eller ...? Budgetvarianter eller medel eller obegränsat? Speciella förväntningar med resan? Förlovning eller liknande?

Anonym sa...

Jag är inte så ny här, har följt dig i snart ett år, men jag är inte så flitig med kommentarerna.. :)

Vad roligt! Tack redan på förhand!

Nej, inga särskilda förväntningar och ingen förlovning i sikte- vad jag vet. :)

Vi gillar god mat, fina hus, marknader och "genuinitet", om nu det är något intresse... Vad gör turkarna själva i Istanbul när de har en ledig långhelg?

Budgeten är väl ganska medel.

Taina sa...

Kul att du slog ihop två fredagar och att du delade med dig av både väskor och närmast hjärtat. Din väska ser mycket praktisk OCH fin ut. Ryggen är något man ska vara rädd om! Bra tänkt. Tänk om jag kunde vara så där klok.
Smyckena med namnen på var ju hur söta som helst. Skall genast titta in hos Mia.
Ha en fin onsdag!

Marianne sa...

Lovisa: Toppen, då vet jag. Kan rekommendera en förlovning, det är en romantisk stad!

Taina: Tack! Jo, jag ville så gärna skriva lite om båda ämnena och då blev det mest praktiskt att göra så här när jag nu låg efter. Hihi, jag är nog inte så klok egentligen, snarare tvungen att spara ryggen om jag kan. Ganska oklok när jag tänker efter för jag faller ofta för att ta en stor handväska när jag vill vara lite "fin" : )