tisdag 3 mars 2009

Shopping

Skuggande grenverk

I dag har jag varit inne i Kairo och shoppat och lunchat med min Trevliga Granne och en trevlig Nästangranne, tre tjejer på stan alltså. Det blev en hel del presenter köpta inför Sverigeresan senare i mars, och så en del annat som jag bara BEHÖVDE. Jag orkar inte fotografera just nu och jag måste nog försöka åstadkomma någon sorts middagsmat åt min käre Make, så jag får ägna mig åt det i morgon i stället.

Det finns många bra affärer här i Kairo, men de är ganska svåra att hitta, man måste liksom veta att in på baksidan av det där huset och in i porten och uppför trappan - där finns en affär med fina saker. Det är alltså inte riktigt bara att ge sig ut och se vad man hittar. Och man måste se sig om i många affärer, glömma det överdådiga och se var sak för sig. Men man hittar också en hel del affärer som specialiserar sig på hantverk av ekologiskt odlad bomull och livsmedel av ekologiskt odlade produkter, plötsligt ligger de där rakt framför en. En sådan affär hittade vi i dag.

God lunch fick vi också på en liten restaurang en trappa upp i ett hus. Jag tog kycklingsallad med äpple och mango. Svårt att beskriva hur gott det var, men om jag säger lätt kryddigt och smakrikt med en aning söt brytning. Väldigt gott alltså.

Men man blir trött av en dag inne i Kairo, mycket folk, tät trafik, dofter och ljud. Jag kommer nog somna ovaggad i kväll.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket spännande liv du verkar ha!
Shopping i Kairo, det låter så exotiskt.
Själv var jag på ICA Kvantum idag och fyllde på i köksförråden lite, så exotiskt är det här i det gråkalla Västergötland, haha!

Marianne sa...

Marskatten: Jo, jag får nypa mig själv ibland när jag "upptäcker" var jag befinner mig och tänker för mig själv att "men oj, är jag verkligen här?" Men jag lovar, förråden måste fyllas på här också, disken ska diskas, tvätten strykas och dammet ska vi inte tala om. Så nog finns det vardag i det exotiska. Men jag är väldigt lycklig och tacksam som får uppleva olika delar av världen.

ICA Kvantum är för mig vid det här laget ungefär som när ett barn får fritt spelrum i en leksaksaffär. Rena paradiset med andra ord. Har svårt att låta bli att hoppa jämfota av glädje och slita åt mig allt gott som finns på hyllorna. Bara så du vet att du har varit i paradiset i dag : )

Marianne sa...

Hej. Jag säger som Marskatten. Vilket otroligt spännande liv du har. Du ska veta att jag följt alla dina inlägg och då bara drömmer man sig bort för en stund och njuter. Jag har s.a.s. tagit en bloggpaus som du kanske sett. Det har varit en massa turbulens här kring min mamma. Jo då hon mår bra, det har varit andra ´små` grejer som tagit all min energi. Jag tar mig nog tid att skriva lite i min blogg i morgon. Om jag orkar förståss, för nu har flunsan slagit till här igen. Jag är hemma från jobbet och hostar. Och då menar jag hostar massor. Är lite bekymmrad eftersom det inte gått många dagar som jag kännt mig pigg efter förra persen vi hade kring nyår.
Fortsätt nu att skriva om ditt liv i Kairo. Du gläder många av oss med dina fina berättelser.
Kram från en hostig Marianne i Sverige.

Millan sa...

Vad skoj med shopping!!! Lite haftigt att du aker in och shoppar i Kairo... det later sa otroligt exotiskt i mina oron :-). kram

Suzesan sa...

LÅter som en härlig dag trots allt:)Perfekt beskrivet hur maten smakade:)
Du sover väl som en stOck nu. Det ska jag med göra. Jag är trött idag.
Kram
Susanne

Anonym sa...

Låter mysigt! Och lite jobbigt att ta sig in i en affär;) Själv var jag bara till Ica igår, inte så trendigt kanske, men ibland så måste man ju fylla på lite.
kramen

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Men kära du, vad trist att du är sjuk igen! Se nu upp som sagt så att det inte är lunginflammation igen, det vore inte bra och du måste då få behandling omedelbart! Du kanske ska söka upp en läkare för säkerhets skull? Och så turbulens kring din mamma också! Det kan vara mycket pyssel kring de gamla även utan att det är några problem, och när det dessutom dyker upp problem kan det bli väldigt jobbigt. Fy stackare att du inte kunde få slappna av lite nu!

Tack för dina fina ord!

Hoppas nu att du kryar på dig riktigt fort!
STORA KRAMAR till dig!

Millan: Det låter rätt exotiskt för mig också, har inte riktigt vant mig än : ) Det var en supertrevlig dag och vi sa att vi måste göra om det snart igen. Det finns ju så himla mycket att upptäcka här.

Kram!

Suzesan: Det var en härlig dag! Kanske inte för plånboken, men för mig : D Jo, jag sov som en stock när du var här inne, mängder av underliga drömmar om att börja en skola med bara fem elever och flytta till Jamaica!

Hoppas du också sov gott!
Kram!

Trollpackan: Som jag skrev till Marskatten här ovanför, ICA är en dröm! Rena paradiset. Här sjunger vi inte "drömmen om Elin", här sjunger vi "drömmen om ICA" : D

Kram!

Anonym sa...

Jag blir trött av en dag inne i Stockholm, hur ska man inte då bli av en dag I Kairo? Ha en fin onsdag.

Mia sa...

Håller med övriga att det låter väldigt exotiskt att shoppa i Kairo med tjejkompisarna! Men sen är det väl så att allt som är annorlunda än det man har närhet till själv blir exotiskt. Jag ska snart till exotiska Bristol och hälsa på Millan, ska bli spännande med lite shopping i ett helt annat land! :-) Kram!

Anonym sa...

Visst är det lite märkligt med det där fenomenet att bara "springa på" en butik? Till och med här i lilla Strängnäs lyckades jag med bedriften för inte så länge sedan. Inne bland de smala gränderna runt domkyrkan stod jag plötsligt "öga-mot-öga" med en dörrskylt där det stod "silversmide". Jag knackade på och någon ropade "komin".

Jättefina smycken och en del bruksföremål. Tyvärr medgav inte min plånbok något inköp den här gången men att bara beundra vackra saker är skönt för själen!

kramen!

Anna, Fair and True sa...

Den där kycklingsalladen lät jättegod! Jag gillar mango och även kombon kyckling-mango.

Marianne sa...

Lena: Ja man blir jättetrött av gyttret i de här stora städerna, men jag gillar det verkligen. Jag vande mig nog i Istanbul, för där är lika fullt av folk, färger, ljud, trafik, dofter och vackra vyer som socker på toppen.

Kram!

Mia: Visst blir det så, det man inte har tillgång till blir exotiskt! Vad ROLIGT att du ska åka och hälsa på Millan! Det kommer att bli en toppenresa!

Kram!

Kapten: Å vad roligt att du hittade en ny butik med vackra saker på hemmaplan! Och ja, man blir glad av att bara titta på dem och veta att de finns om man ska köpa en present eller liknande. Så BRA att ha koll på vad som finns!

Kram!

Anna Fair and True: Det var jättegott! Kyckling är så bra för det passar med så många olika smaker. ÄLSKAR mango. Här dricker jag oftast färskpressad mangojuice när jag äter ute någonstans eller till och med i stället för kaffe när det är varmt.

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Blev inspirerad och kom på mitt onsdagsrecept!

Musikanta sa...

Den känslan av habegär som du beskriver har jag när jag kommer till Kina. Man blir precis galen när man ser alla vackra och annorlunda saker till en relativt billig penning. För att inte tala om alla billiga kläder...

Reste till Peking tre gånger under samma år eftersom Mirren bodde och jobbade där då...

Så trevligt ni måste ha haft, ni tre damer på shopping och med lunch inbokat på schemat. Hade gärna varit med...
Varm kram/M

Marianne sa...

Ann: Jag såg! Jättegott och det ska jag prova!

Musikanta: Vad bra att du passade på att åka många gånger när Mirren bodde i Peking. Det är just när priserna är överkomliga som man kan låta sig gripas av det där ha-begäret, i Sverige är det ju nästan omöjligt.

Du kanske kan följa med någon annan gång? Vi ska nog göra om det på tisdag : )

Kram!

Marianne sa...

Anna: FÖRLÅT! Anna med a på slutet ska det ju vara så klart! Det var fingrarna som halkade ...

Emil sa...

Hej! Du måste ge dina bästa affärstips här i Kairo! Har fullt upp med studierna men lite annorlunda affärer kan alltid vara roligt. Den där salladen lät som om den kom från Arabica, kan det stämma?

Marianne sa...

Emil: SJÄLVKLART! Vi måste i alla fall ses snart tycker jag! Kommer du på onsdag? Hoppas det. Vi kan ta en dag i Zamalek så ska jag visa dig det jag känner till.

Vi åt lunch på en liten restaurang en trappa upp mitt emot Costas som ligger jättenära ambassaden. Vet inte vad det hette, skam till sägandes. Var så upptagen att att pladdra att jag glömde kolla det. Men den kanske heter Arabica? De har ritpapper på borden och kritor så att man kan sitta och rita medan man väntar på maten.

thebromanders sa...

Egypten?? Låter jättespännande!

Marianne sa...

Mz. Olsson: Hej och välkommen hit! Jo, vi bor här sedan ett och ett halvt år och stannar i alla fall till nästa år. Sedan får vi se om det blir ett par år till eller om det blir flytt - hem eller till ett annat land. Jag stormtrivs, och just nu sitter jag och är fascinerad av sandstormen som yr här utanför.

Jag ska kika in hos dig också, först ska jag se om jag lyckades fånga sanden på bild och inte bara på kameran.