torsdag 23 april 2009

Att leta sig fram i politiken


Om inte alltför lång tid är det val till EU-parlamentet, och för oss som bor i utlandet börjar det bli hög tid att bestämma sig för vilket parti man ska rösta på eftersom det lilla kuvertet med röstsedeln ska flyga en bit innan det kan bli registrerat och räknat.

För vissa är det en självklarhet vilket parti man ska rösta på, för andra inte. För mig är det inte en självklarhet, så jag har ägnat dagen åt att försöka ta reda på vad de olika partierna och deras kandidater vill med sina platser i EU och vad de kommer att jobba för om de blir valda. Det finns bara två självklarheter för mig: Jag ska inte rösta på Piratpartiet och jag ska INTE rösta på det där främlingsfientliga partiet som tyvärr växer sig allt starkare i Sverige.

Jag tänker inte heller driva valkampanj för något parti här på min blogg, men jag ska ge er lite länkar så att ni slipper leta som jag har gjort.

Jag börjar med en länk till Valmyndigheten, där finns information för alla om hur själva valet går till både för den som bor i Sverige och den som bor i ett annat land. Där finns också information om hur man ska göra för att registrera sig i röstlängden om man har råkat bli utkastad.

Och här är länkar till de svenska riksdagspartierna, ingen inbördes ordning utan jag började från vänster och gick till höger, så som man gör när man läser ifall någon undrar.


Kvaliteten på de olika partiernas information är minst sagt varierande, både vad gäller deras valplattform och deras kandidater. Ibland är det till och med svårt att hitta stället att klicka på eftersom det ser ut att vara reklam och inte information. Nåväl, varefter det närmar sig kommer tidningar och tv säkerligen att ha olika listor och debatter vilket kan underlätta, men för mig som måste skicka min valsedel ganska snart för att vara säker på att den kommer fram hjälper inte det så mycket.

Är det någon som känner till bättre länkar med bättre information? Mottages tacksamt i så fall!

15 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Men TACK Marianne for dessa lankar! Det tar tiiiid att leta pa natet efter info. Och att satta sig in i de olika partiernas fragor tar annu langre tid saklart. Jag har inte alls funderat over detta. Just nu vet jag inte alls vad man skulle rosta pa i EU. det svara med val ar att jag ofta tycker att mer an ett parit ar bra. Eller snarare att inget parti ar helt bra. Jag vill helst plocka vissa saker fran ett parti och andra fran ett annat. Men sa fungerar det ju anda inte. tyvarr.
Just nu kanner jag val rent allmant att jag prioriterar miljofragor ratt mycket. Samt att forsoka fa igang ekonomin igen sa att det kommer fler arbetstillfallen.
kram!

KARLAVAGNEN sa...

GULLE DEJ! Tack!

Annika sa...

Det var snällt av dig, Marianne, att forska lite åt oss...
Vi får väl se om jag skickar iväg min röstsedel.
Nu har ju du grundat så bra så...
Kram!!

Susanne sa...

SVT har kollat lite hur de olika ledamöterna sköter sin närvaro.
Det är också rätt intressant när man röstar på en kandidat/ett parti!
Kram!

Anonym sa...

Fint Marianne! Bra att du har helt själv letat upp alla länkar. +1

Jag kan se att du har en helt otrolig googleskill!!

MvH // €xit

Fritt ur hjärtat sa...

Ja har någon länk till, lobbar rätt mycket nu för att folk ska rösta.
Måste bara berätta att när närvaron pressenterades frågade man inte varför ledamöterna var borta. En var t.ex. mammaledig och rapporteras som frånvarande. Bara så ni vet....Sedan kan det vara viktigt att ha i bakhuvudet att man samarbetar i eu. Alltså gröna pariter samarbetar, röda partier samarbetar. man håller sig inte inom sitt land om man säger så. Idag t.ex. är euparlamentet blått, dit också Italiens nygamla stjärnskott är påväg...

http://www.europarl.se/

http://www.eu-upplysningen.se/Valet-till-Europaparlamentet-7-juni-2009/

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/


Direkt till S info om EU, därifrån finns plattform och annat nyttigt.

Musikanta sa...

Jag gör som du, läser vad delegaterna vill göra i framtiden och vad de har för visioner och bestämmer mig efter det. Jag försöker att rösta på så många kvinnor som möjligt!

Emmama sa...

Så här opartisk tänker då inte jag vara.. ;) Men tack för all info, ska absolut kolla runt!

Kram!

Lena sa...

Tack Marianne! Även fast jag bor i Sveriges huvustad så är det dåligt med information om det här valet! Jag läste t.ex bara för en vecka sen här på nätet, att det skulle vara val. Hade jag ingen aning om! Ska spara dina länkar, ja inte alla förstås. Det räcker med två för min del. Nr 1 och 3. Ha en bra helg!

Otta sa...

Tack för länkarna! Nyttigt att ta en genomgång och jämföra.

Som svar på din fråga igår: nej, min make kommer inte att behålla alla! Han har redan fått 4 intresserade så jag hoppas att han hittar fler som är passande. Han vill dock behålla en som fortfarande inte har fått öronen att resa sig, de är fortfarande vikta och de gör henne helt bedårande. Mamman är en vildkatt som han tagit hand om och hon är såååå otroligt glad för honom, det kan man verkligen se. Han har verkligen hennes fulla förtroende. Trevlig helg!

Bert sa...

Jag skäms över mina landsmäns ointresse för detta val. Många vet inte ens att det existerar.

Visst kan man känna att det är långt till besluten i Bryssel. Men det blir inte kortare av att man struntar i att rösta.

Hoppas på bättre resultat än förra gången.

Marianne sa...

Saltis: Håller med, det är svårt att vaska fram ett parti som jobbar helt enligt ens egen linje och har samma åsikter som man själv i allt. Jag skulle också vilja plocka lite från alla. På så sätt hade det varit bättre att rösta enbart på personer, men det finns nog för många nackdelar med det också.

Kramar!

Karlavagnen: Välbekomme! Det var ju knappast några avancerade länkar : )

Annika: Jag kan förstå om det känns väldigt avlägset för dig, men resultatet avgör ju även Europas förhållande till USA, så med tanke på det kanske det blir intressant?

Kramar!

Marianne sa...

Susanne: Absolut! Ska kolla på SVT:s hemsida om jag kan hitta det. Simone skriver här nedan om att orsakerna till frånvaron inte rapporterades, man får kanske ha det i åtanke. Å andra sidan, ska inte den som är mammaledig ha en vikarie? Hur kan det mandatet annars användas? Hmm ... Värt att gräva lite i tror jag.

Kramar!

Exit: Hej och välkommen hit! Haha, det där var ju knappast några avancerade länkar, men det är en liten tröskel som ibland kan vara svår att ta sig över, så jag tänkte att det kan vara bra att underlätta lite.

Simone: Tack för länkar! Ska kolla dem! Jag funderade på det där med mammaledigheten som du skrev om. Det är ju en ganska lång tid det handlar om, 1,5 år, har ledamoten ingen vikarie under den tiden? Det är i så fall verkligen illa tycker jag, eftersom det är en röst som går förlorad för Sverige och för de väljare som har röstat fram ledamoten! Jag ska gräva lite i det där tror jag!

Marianne sa...

Musikanta: Jag tror också att det är bra att kolla in kandidaterna, för till syvende och sist kommer de att jobba hårdast för sådana frågor de brinner för.

Emma: Haha, nä jag trodde nog inte det : ) Men jag har oerhört svårt att stå på ett partis sida, jag tycker att alla har en massa bra OCH en massa dåligt. För mig gäller det nästan att hitta den som är minst dålig och mest bra. Plus- och minuslista, ungefär.

Kram!

Lena: Jag tycker också att det skrivs förvånande lite i tidningarna, och även om jag inte har alla svenska tv-kanaler tycker jag att jag hör väldigt lite i SVT:s program som jag kan se. Inte konstigt att valdeltagandet blir lågt!

Ha en skön helg du också!

Marianne sa...

Otta: Vad bra att han har hittat intresserade! Ja för sju katter kan ju vara lite mycket ... Så mysigt när en vildkatta fattar tycke för en så där, det var samma sak med våra katters mamma. Men hon försvann på flygplatsen i Istanbul, tyvärr.

Alltid bra att hålla sig à jour med vad alla partier vill, även om man redan vet vad man ska rösta på.

Ha en jätteskön helg!

Bert: Enda sättet att föra besluten närmare sig själv är ju att rösta. Annars får man helt finna sig i de beslut som tas. Det tycker jag gäller även om man i princip är emot medlemsskapet i EU, då får man rösta på ett sådant sätt att man markerar det.

Men det är inte konstigt att folk inte känner till valet så lite plats som det får i "gammelmedia"! Tidningarna borde vara fulla av information vid det här laget, det är ju faktiskt bara en dryg månad kvar till valet.