fredag 29 maj 2009

Blomsterprakt utanför köksfönstret

Flamboyant.


Tack vare Ninni vet jag vad det är för träd vi har utanför köksfönstret. Samma träd finns alltså i Brasilien. Det var hemskt svårt att få en bra bild i det skarpa solskenet, och precis när man ska knäppa blåser det så klart till så att grenarna gungar bara så där lite, lite så att bilden blir suddig. Men ni kan i alla fall få en uppfattning om hur vackert det är att titta ut här, och ännu vackrare blir det när alla knoppar har slagit ut. Senare kommer stora fröbaljor att hänga i grenarna, och då ska jag ta en och försöka dra upp ett frö i en kruka.

Som om inte det räckte har jag ett antal hibiskusar i trädgården, ett par i kruka och en tio stycken som växer i häckarna. De är nu fulla av knoppar så snart blir det praktfullt även där.

En lugn, skön fredag utan en massa främmande karlar som springer runt i hela huset. Underbart! Eller lugn och lugn, jag håller på att tvätta och ska snart ställa mig och stryka alltihop för jag måste ju se till att ha rena kläder till nästa vecka när arabiskakursen börjar.

Och så är jag alldeles öm i munnen efter tandhygienisten i går! Det blir potatismos till middag.

Hoppas ni alla har en bra fredag och att ni får en skön helg!

12 kommentarer:

Suzesan sa...

Åhh var jag först kanske

Marianne du behöver jädrar i mig inga balkongblommor med de där. Det var det finaste jag sett på länge. Hibiskus och de där. VILL HA!:)

Vad glad jag skulle bli om jag hade ett sånt på min balkong och så avundsjuka grannarna skulle bli*asg*

Ha en härlig pingsthelg. Hälsa din man med.

Psst. I all välmening.(Tycker inte du alls ska tänka på städerskan du gav henne så mycket. Hon hade sin chans!)

Kramar
/Susanne

Otta sa...

Hej Marianne!

Vackra bilder - som vanligt! :-)

Jag läste en artikel i morse i Sydsvenskan om läsplatta. Se här:
http://sydsvenskan.se/digitalt/article434617/Ett-nytt-kapitel-for-boken.html

Utöver huvudartikeln är det två mindre. Intressant läsning om du skall skaffa en. Fortfarande lite sugen efter att läst dina inlägg.

Angående toalettpapper i avloppet beror det till viss del om området är nytt, men även nya område har dessa regler. Det finns inte alltid skyltar och ses ibland som en självklarhet då de som muslimer har omfattande regler när det gäller tvättning/torkning vid toalettbesök. Hyr exempelvis i ett helt nytt område i sommar och där måste man vara noga med detta.

Annars är det snart dags att gå från jobbet, i helgen skall jag lyssna på Dalai Lama under två dagar, så jag har något att se framemot! Trevlig helg!

Kram

Saltistjejen sa...

A vilken underbar utsikt!!!!!! det dar tradet ser elt fantastiskt ut! Och hibiskusar ALSKAR jag! De ar sa vackra! Tyvarr blommar de oftast sa kort tid. Iallafall min som jag hade hema i Sverige i kruka. kanske ar det lite annorlunda med utehibiskusar?
Ha nu en skon fredag och njut av lugnet! Och potatismos ar gott det med!!! :-)
Har ha vi regn idag igen. Lite trist men hoppas pa battre vader till helgen.
Kram!!

SweFlo sa...

Här i USA kallar man det Royal Poinciana. Det är väldigt vanligt i vårt kvarter. SKulle gärna vilja ha ett, men de växer så fort och breder ut sig rejält, på 5 år har grannens redan växt högre än deras hus. Så jag nöje rmig med att njuta av grannarnas vackra träd. Jag gillar Jacranda också, mycket fint träd.

Marianne sa...

Suzesan: Ja, du var först! Och jag har inte hunnit läsa några bloggar i dag, bara Annikas. Hur ska det här gå när jag börjar plugga arabiska? Kan man säga att man inte har hunnit göra läxan för jag läste bloggar? : )

Jag kan skicka en fröskida till dig sedan, så kan du prova att dra upp ett sånt träd i en kruka. Ingen aning om det går i Sverige, men inomhus kan man ju ha en hel del exotiska växter, så varför inte?

Tack, ja, jag ska försöka glömma städerskan. Men du vet hur det är, man får dåligt samvete ibland fastän man inte behöver ha det.

Och tack, ska försöka komma ihåg att det är pingst, det hade jag glömt nästan. Och Mors dag måste vi komma ihåg också, på söndag väl?

Ha en jätteskön pingst du också!!!!

KRAMAR!

Otta: Tack, måste genast kolla den artikeln! Jag är vansinnigt sugen på en sån läsplatta så att jag kan låna böcker på nätet, och köpa böcker. Det FINNS ju böcker på engelska här, jag ska inte klaga, men utbudet är mycket större på nätet. Helt klart.

Så du menar att man förmodligen inte ska kasta toappapper här heller? Hm, måste nog ta reda på det där. Ibland är det lite svårt med sådana där outtalade regler som bara är självklara.

Just det! Du kommer väl till Egypten om inte alltför lång tid? När kommer du till Kairo? Då MÅSTE vi ses!!!!

Dalai Lama!!! Wow! Du, DET förstår jag att du ser fram emot. Kommer han till Sverige eller åker du någonstans? Är det i jobbet? Åh, jag är inte så lite avis nu! HA DET JÄTTEBRA och, hehe, hälsa Dalai Lama!

KRAM!

Saltis: Trädet är verkligen helt fantastiskt vackert. Och jag älskar också hibiskus. Vi hade ett ganska stort träd i Istanbul och den blommade JÄMT! Den hade aldrig viloperiod, trots att den stod alldeles snett i krukan. För ett par veckor sedan köpte vi en hibiskus som jag planterade om i en större keramikkruka, den tynade nästan bort och jag trodde den skulle dö. Men den har tagit sig, även om den är rätt tanig. Men den har TIO knoppar! Jag undrar om inte alla hibiskusars blommor bara lever en dag. Det är i alla fall samma med dem som växer i häckarna. Lite synd, men varje blomma blir desto dyrbarare på något sätt.

Hoppas ni får vackert väder snart igen!

KRAMAR!

SweFlo: Men jösses! Växer de så fort hos er! Här går det nog lite långsammare, det träd vi har tittar jag ner på från andra våningen, nu är det mörkt så jag ser inte riktigt ordentligt, men det når väl ungefär till taket på första våningen. Om ens det, på nedre bilden står jag inne i köket och tar ut genom fönstret, så du ser, det är inte så högt. Men så har ni ju också det ideala klimatet för växter, fuktigt och varmt och sol. Här är det bara varmt och sol. Förra året blommade det förresten inte - haha, när jag tänker efter så blommade alla grannars träd och jag var lite gramsen för att vårt träd inte blommade. Men i år är det nog bara vårt träd som blommar. Varannan-års-blomning? Jag får ta ett varv och kolla.

Jacarandan är också så enormt vacker. Men här i området har vi ingen. Hm, ska nog köpa det om jag hittar!

Marianne sa...

Otta: Nu blev jag ännu mer sugen. Men ska man vänta tills Apples kommer ...? Om inte så är det nog Sonys platta man ska ha. Verkar det som.

Kram!

Musikanta sa...

Så spännande att du ska börja läsa arabiska! Men det är väl svårt genom att det är helt annorlunda "bokstäver".

Finns det någon sorts pin-yinskrift som i kinesiskan, d.v.s. någon fonetisk skrift där man kan se hur orden uttalas?

Det måste i alla fall vara roligt att komma ut och träffa studenter från hela världen!

Jag säger som Otta - underbara bilder som vanligt!

Du skrev tidigare om ifall någon stryker lakan längre. Jag manglar alltid mina - stryka skulle ta alldeles för lång tid. Jag manglar t.o.m. örngotten.

Tycker inte att det verkar riktigt rent om det inte är någotsånär slätt. Bara ren inbillning förstås. När man har legat en natt på lakanen så är de ju skrynkliga igen...

Nästa gång du åker till Sverige kan jag rekommendera att du köper med dig satinlakan. De behöver definitivt inte varken strykas eller manglas!

Jag är ledsen att jag har varit dålig på att kommentera i din blogg på sistone. Det här fredagstemat har tagit nästan all bloggtid och jag funderar på att hoppa av efter juni.

Man "måste" ju först läsa de bloggar varifrån man fått kommentarer och då blir det ingen tid över att gå in och läsa hos dem som man egentligen är mest intresserad av.

Sen hinner man ju inte heller skriva om sådant som ligger en närmast hjärtat - vardagen och övriga händelser i sitt liv...

Men det är ju en erfarenhet som man får efter ett tag!
Varm kram/M

Anonym sa...

Flamboyant-träd finns i hela Karibien också - eller iaf i Puerto Rico och Trinidad & Tobago, de enda öarna jag har besökt än så länge (skandal egentligen efter 1½ år i Karibien!). Desiree frågade just i helgen vad det fina trädet heter och det är faktiskt det enda trädet jag känner till namnet på!! Det finns även vackra träd med gula blommor men än så länge har jag inte hittat någon som vet vad det heter. Trädet blommar innan blanden slår ut så jag tänker faktiskt på forsytia när jag ser det!! Blommorna är nu utblommade och bladen har kommit fram.
Och hibiskusar har vi också! Konstigt egentligen att vi har liknande växtlighet trots att det är sådan skillnad på klimaten - torrt hos dig och fuktigt här.
Trevlig helg!
Kram
PS Pratade just om tandhygienister med en kompis idag och vi kom fram till att man nog måste vara SADIST för att vilja bli tandhygienist!! jag har sagt det innan men jag har inte tandläkarskräck men tandhygienistskräck! TUr att min tandläkare är så förstående och rengör mina tänder istället för att skicka mig till sadisten... och han gör det så mycket mjukare!

Marianne sa...

Ingrid: Du behöver INTE be om ursäkt för att du inte hinner läsa hos mig!!! Det gör du bara när du har tid och känner för det!!! Jag vet precis hur det är, och det gör vi nog alla. Ibland hinner man bara inte. Men jag förstår hur du känner det, ibland känns det som "bara hon eller hon nu inte tror att jag inte tycker om/struntar i osv bara för att jag inte har läst på länge". Men det borde vara den enda regeln för bloggarna - att vi INTE ska känna så. Livet måste levas på alla plan, ibland hinner man inte det ena och ibland hinner man inte det andra. Så är det!

Arabiska ska bli jätteroligt. Det finns inte (om jag har fattat rätt) en enhetlig transkription, utan det verkar variera. Och för de få ord jag kan har jag nog hittat på mitt eget, dessutom. Det blir lättare för mig om jag kan skriva ä där det är ä-ljud i stället för e eftersom jag har det i "mitt" alfabete, det har ju inte engelsmän t.ex. 'Arabeya' (bil) uttalas just så, men 'La' (nej) uttalas mer 'Lä'. Det är ju bara för mitt eget minnes skull som jag skriver ner det. Jag kommer inte att lära mig arabisk skrift i den här kursen eftersom det är egyptisk talspråksarabiska jag ska lära mig. Det skriver man i princip inte för det verkar "obildat" : ) Så OM jag kommer så långt så att jag ska lära mig klassisk standardarabiska, det som används i böcker och tidningar, DÅ får jag lära mig skriva och läsa. Men jag tvivlar på att jag kommer så långt.

Satinlakan är det enda jag har. Men jag tycker de blir skrynkliga de också : ) Nå, nu har jag slutat med den ovanan och det går ju bra det med!

Kramar!

Petra: Synd att det gula trädet redan är utblommat, annars vet bergis Ninni vad det är. Hon kan massor, och det hänger nog ihop med att hon är så otroligt duktig på att fotografera speciellt växter. Nu måste jag kolla på en glob, för visst är vi väl på någorlunda samma breddgrad? Det kanske är det som gör att vi har så likartade växter. Trots skillnad i fuktigheten, då.

Så ni är också lite dåliga på det där med att åka runt? Vi har inte varit i Luxor, Sinai, Aswan ... Sharm El-Sheik och Hurghada hade jag normalt struntat i, men eftersom Malin har en restaurang i Hurghada är jag nyfiken på att åka dit. Just charterorter kan jag annars vara utan. Kom till exempel aldrig till Antalya osv i Turkiet. Vi får väl göra ett ordentligt ryck, på var sida om jordklotet!

Min svenska tandläkare skickar mig aldrig till sadisten heller, han gör också rent och har mycket mjukar händer. Men den här sadisten visade sig till slut ha något medel så hon kunde bedöva på ytan i alla fall. Varför tog hon inte det med en gång? Strök på i hela truten från början?

KRAM!

Taina sa...

Underbar utsikt! Och dina bilder är hur tydliga som helst.
Vad skönt att slippa de där gubbarna nu och jag hoppas allt har löst sig med larm och avlopp nu.
Njut av strykningen ;)
...och ha en trevlig helg!
Kramen!

Kersti sa...

Vilken blomsterprakt. Men nu har vi det här hemma också. Allt exploderar i värmen och blommar samtidigt. Syren, vallmo, prästkragar, kaprifol och jag vet inte allt men vackert är det. Ha en skön lördagskväll. Kram

Marianne sa...

Taina: Haha, njuta av strykningen, njäe jag vet inte det jag. Men jag ska stryka mer i kväll - fast först ska jag äta tjälknöl!

Kram!

Kersti: Jaa, nu är den vackraste tiden hemma i Sverige, absolut! Jag brukade alltid ta semester den här tiden, i alla fall någon vecka, bara för att kunna njuta av allt som prunkar.

Kram!