måndag 18 maj 2009

Lite pladder om ingenting

Vakande moder.

Nu har jag letat recept och bestämt menyn inför morgondagens bissnissmiddag:

Gratinerade chevretoast med honung och timjan
Tournedos med kantarellsås och Hasselbackspotatis, sallad till
Vaniljpannacotta med hallon på toppen

Så om en liten stund ska jag ner i köket och göra pannacottan, så har jag det klart. Funderar också på om man kan göra kantarellsåsen och bara värma den i morgon. Det borde gå, vad tror ni? Jag har torkade kantareller som jag ska använda och det har jag aldrig gjort förut, så det vore ju faktiskt bra ifall de måste ligga i blöt längre än jag tror.

Kattungarna är inte kvar här utanför! Jag vet inte om de bara har gått iväg för att leka någonstans, eller om mamman har flyttat dem. Jag jagade nyss iväg en av gubbsen som kom och började spruta vatten, kan det ha varit det? Himla trist om de har flyttat i alla fall. Jag har visserligen inte valt något namn till dem än, men ändå ...

Och så måste jag komma ihåg en sak. Det stavas K-A-M-E-R-A-N. T-A M-E-D K-A-M-E-R-A-N! I går när jag skulle till den bra köttaffären, Gourmet Egypt, villade chauffören bort sig lite grann när han skulle ta en genväg. Vilket bara var roligt eftersom jag aldrig skulle ha sett de områdena annars. Bland annat åkte vi genom en del av De dödas stad, fullt av mausoleer med för ovanlighetens skull spikraka gator. I en del områden sålde de skor, där var gatorna kantade av skoförsäljare som skyltade med alla sina varor, på andra platser sålde de sten och tegel, där låg olikfärgade stenar i högar och teglet i travar. Massor att fotografera alltså, men ingen kamera. Jag skulle ju bara åka och rösta och handla ...

I går såg jag också en man som jag tyckte väldigt synd om. Gör så här: Sätt er i hörnet på ett lastbilsflak, längst bak. Dra upp knäna till hakan, och se till att ha ryggen mot själva hörnet. Be era kompisar ställa stora möbler, typ stora höga skåp, runt omkring er så att ni är helt inringade och inte kan sträcka på benen ens en centimeter. Be dem också lägga grejor ovanför huvudet på er så att ni inte kan resa er upp. Be kompisarna sedan köra på guppiga vägar i hög fart och leta upp den värsta bilkö de kan hitta. Bilresan ska ta minst en timme. Jag led när jag såg det, och jag antar att han var van vid det, jag antar att han var flyttgubbe på någon möbelfirma och är med och kör ut möbler till kunder titt som tätt. Stackars människa!

Ja, så jag röstade äntligen i går. Inte för att det var lätt att bestämma sig, men till slut gjorde jag det. Det funkade jättebra att rösta på ambassaden, det var till och med trevligt eftersom det blev en liten stunds småpratande med personen som skötte röstningen. Rösta du också, det gäller att göra sin lilla stämma hörd på det enda sätt man kan! EU påverkar våra dagliga liv mycket mer än vi kanske alltid vill, så det är viktigt att i alla fall försöka styra dem åt rätt håll.

Och varmt är det här nu. I går kom vi upp till 44°C, i dag har vi redan nått 37°C. Så nu har vi satt igång AC:n här hemma, utan den går inte att leva (när man är bortskämd som jag).

Nu ska jag ner i köket alltså, och sedan ska jag surfa runt till er. Jag hann ju inte ens läsa ikapp hos alla innan Intenet la ner!

17 kommentarer:

Otta sa...

Har de flyttat???!!! Jag hoppas inte det, riktiga sötnosar! De kommer säkert tillbaka...

Kantarellsåsen kan du göra dagen innan, har inte använt dem torkade, men det kan inte vara något problem, snarare att smakerna växer fram lite extra.

Är ledig några dagar då jag inte fått ut alla helgdagar som jag borde under våren, då har jag skrivit rapporter istället. Det tar jag igen nu - med att röja i hemmet! Blir nog klar med köket i kväll! Det är skönt när det är gjort...

Kram!

Annika sa...

Nämen..nu får kissarna allt komma tillbaka!
dom var ju så söta!

44 grader varmt...Hjälp! stackars er. Jo, klart att AC:n¨åker på då...

Din bissnissmiddagsmeny låter helt underbar.
Det är OK om jag också kommer va?

Kram!!

Mia sa...

Hoppas katterna kommer tillbaka! Åh vad gott det lät med chevretoast med honung och timjan! Det receptet får jag testa i helgen när mamma o pappa kommer på besök. Mums! Jag önskar jag hade haft kameran med mig när jag promenerade genom Trädgårdsföreningen på lunchen. Underbart vackert med alla blommor. Sköt om dig! Kram!

KARLAVAGNEN sa...

EL MAKE måste bli DON MAKE och detta omedelbums. Allra helst på den spanska schlätta, mitt under brännande sol och damm (ni är ju vana numera). Alltså flytta bums till Madrid. Eller förresten, ta med dig katterna och flytta bara du, eller fast då längtar du ju efter El Make så ta med honom och katterna och flytta hit allihop! Vilken kanon meny.

Taina sa...

Jag har som vana att alltid lägga ner kameran i väskan nuförtiden. Sedan jag flyttade hit alltså. Man vet ju aldrig vad som kan dyka upp!
Ingen dålig meny du har totat ihop! Har du haft med dig kantarellerna från Sverige? När vi flyttade fick vi lämna allt vi hade i frysen och det var litervis med kantareller. Maken älskar att plocka svamp. Nu finns de hos svärmor. Få se om jag får med mig lite hit.
Ha en fin dag.
Kram

Suzesan sa...

Stackars jäv*l han på flaket:)

Men bara inte gubbsen kört iväg dem. Kattorna. Hoppas de kommer tillbaka. Meeen de kanske vill fånga in dem och jagar dem. Hoppas inte! Mammorna flyttar ju ungarna om de känner sig oroliga. Jag tror hon kommer tillbaka. Hon kan ju inte lämna en fin restaurang;)

VILKEN FIN MENY....!Grattis.

Kanske du redan har gjort såsen och det är bra för självklart det går att göra den innan. Då står smakerna och drar in bra.

Ett tips det smakar så gott om man slänger i en skvätt konjak i en kantarellsås. Bara en "aning på en höft"

Jag fick röstkortet idag. Jag har bestämt mig och min son ja han får rösta för första gången. Han vet ju inget, så då blir det två röster. Haha. Bra tänkt av mig.

Ha en härlig kväll.

Kram
Susanne

Susanne sa...

Tror såsen t o m kan vinna på att göras dagen innan! Du vet ju hur det är med "matrester", exvis grytor och liknande. De brukar ju smaka som bäst nästa dag!

Kramen!

Petchie75 sa...

Mums, det låter som en jättegod meny! Synd att Kairo är så långt borta annars hade jag kommit och våldgästat!
Stackars flyttgubbe, fanns det verkligen ingen annan plats för honom i lastbilen??
Ser framemot fler gatubildsfoton - de dödas dal måste vara fascinerande att uppleva.
Kram

Kerstin sa...

Jag hoppas att kattungarna kommer tillbaka.
Men du, det kan inte vara lätt att vara flyttgubbe där borta. Vilken resa! :)
Middan verkar bli trevlig med så mycket god mat.
Ha det gott och lycka till i köket.

Marianne sa...

Otta: Ja, de kom tillbaka under natten, det är jag jätteglad för! Och nu har jag döpt dem, det ser du i nästa inlägg.

Jag gjorde aldrig såsen i går, för min kompis i Stockholm (som är urduktig på att laga mat) sa att gräddsås alltid skär sig för henne när hon ska värma den. Så jag gör den i dag i stället. Men jag ska gå ner och lägga kantarellerna i blöt nu, så bör de vara klara tills det är dags att koka såsen. I värsta fall får det bli bearnaise i stället ...

Härligt att du får vara ledig några dagar, det kan du behöva efter allt slit med rapporterna! Hoppas du kan vila dig lite och njuta också, inte bara röja!

Kram!

Annika: JAAA, kom du också! Allvarligt talat måste ni ju passa på att se pyramiderna medan vi bor här!

Kattfamiljen kom tillbaka som tur var. Det var så trist utan dem. Och som jag skrev i nästa inlägg, mamman visade mig var hon hade dem : )

KRAMAR!

Mia: Ja, nu är kattfamiljen hemma igen. De var inte så långt härifrån, men det är roligare när de bor här.

Du får ta en ny promenad genom Trädgårdsföreningen, och ta med kameran! Jag har aldrig varit där, men jag såg bilder hos Simone förra sommaren. Det verkar vara ett fint ställe.

Kram!

Marianne sa...

Karlavagnen: Jag tycker förstås att du ska flytta hit i stället och starta upp er firma här! Haha, ja låter gott gör det, nu får vi bara hoppas att det smakar gott också, det är inte alltid så himla säkert : )

Taina: Bra vana det där att lägga kameran i väskan. Det är det enda problemet med systemkameror, att de är stora och byngliga.

Jag hittade torkade kantareller här i köttbutiken, Gourmet Egypt. Importerade från Frankrike. Det tror jag vore det bästa för din del, om Maken kan plocka kantareller och sedan torka dem, för då får du ner vikten rejält, jag menar vatten väger ju en del. Sedan kan du ta med dem och de lär hålla cirka två år när de är torkade.

Kram!

Suzesan: Jag tror det var när en av gubbsen började spola här i går, att det var då hon flyttade ungarna. Men jag jagade bort honom. "Laa, laa, otta baby, otta baby! No maya, no maya!" (Nej, nej, katt baby, katt baby! Nej vatten, nej vatten!)

Toppen med en skvätt konjak, det ska jag skvätta i såsen! Jag gjorde den inte i går, för min kompis i Stockholm sa att gräddsåser lätt skär sig när man värmer dem, så jag vågade inte. Men konjak vågar jag : )

Och du min sköna höna! Du ska tvinga sonen att sätta sig in i vad det är han ska rösta på, inte sno rösten : D Sen kan du ju alltid prata för ditt parti så klart : )

KRAMAR!

Marianne sa...

Susanne: Ja, nä, nu vågade jag inte göra såsen i går, så jag gör den i dag. Så får den smaka mer i morgon i stället, om det blir någonting kvar.

Kram!

Petra: Jag säger som till Annika: JAAA, kom du också! Och ni måste ju också passa på att se pyramiderna medan vi bor här!

Jag tycker att de två gubbarna inne i förarhytten borde ha kunnat tränga ihop sig! Även om det hade blivit trångt hade det varit bättre.

Det kommer fler gatubilder, jag tröttnar nog på att bara visa kattungar snart : )

Kramar!

Kerstin: Ja, nu är de tillbaka igen. Mycket roligare när de bor här och skuttar runt och piper och har sig. Det är mycket pyssel med alla utekatter, de ska ha mat, mammans mat får inte snos av någon annan, man måste ta undan om det blir rester så att inte myrorna kommer, en katt äter bara om han får maten i en skål, en annan sitter och sjunger medan han äter ...

Och tack, jag behöver lite lyckönskningar inför dagens matlagning, jag blir alltid så nervös när jag ska göra mig till!

Kram!

Suzesan sa...

Hahahhaha roligt... ja men han kommer inte göra det. Sätta sig in i det inte nu.

Jag ska inte rösta på ett parti (det kanske det blir ändå) jag ska rösta på personer!!
Jag har tre att välja mellan och de kommer från varsitt parti.Bra sagt till gubbsen. Nu har de nog lärt sig att det är ditt katthärbärge eller hur;)

Det kan nog kanske ligga en aning sanning om en gräddsås... MEN grädden tar man i det allra sista den ska inte koka. Det går bra att värma men får värma försiktigt.

Så gör jag. Först en god svampsås...och sen i med en skvätt grädde. Doppa lite bröd i en god sås är gott. Nu ska jag till affären och köpa potatis för jag har längtat efter Hasselback sen igår:)Det ropar inne i huve't hasselback hasselback. Undrar varför haha.
Kram
Susanne

Anna, Fair and True sa...

Det lät gott! Hoppas middagen blev lyckad!

Marianne sa...

Suzesan: Jag röstade också på person, men de hör ju till ett parti, så det påverkar ju det också. Det var delvis därför jag inte poströstade, för då har man bara en blank valsedel som man själv ska skriva partiet på, men man får inte skriva ett namn. Urdumt. På ambassaden hade de vanliga valsedlar där man kunde kryssa.

Smart att göra så med gräddsåsen, då är det ju inga problem att göra den dagen innan om man gör allt utom att ha i grädden. Och sedan bara i med den när man har värmt upp och innan man ska servera, ja och värmer lite till förstås. Jag hade i en skvätt konjak också. Det blev gott, men jag undrar om inte SVENSKA FÄRSKA kantareller blir bra mycket godare!

Det fick bli klyftpotatis här, för jag orkade inte göra hasselbackare. Det kan jag göra till Klas och mig någon dag när jag inte är nervös för allt annat ... Var det gott?

Kram!

Anna: Godast var chevretoasten. Och de styckfrysta utvalda franska hallonen ...

Kram!

Suzesan sa...

Marianne...Jag vräkte i mig som en utsvulten!Njöt! Potatis är så GOTT!
Nu ska jag satsa på lite chevretoast nästa gång med lite bacon och sallad:)

Jo svenska färska kantareller är bra och så kan man använda sig av Knorr's Svampbuljong som är MYCKET god. Tack för tipset om var jag kan hitta gamla lakan. Såna som jag vet min moster kokade i en stor tvättmaskinsgryta och det doftade sååå gott!

Jag måste ner till Myrorna (ja inte såna myror som rör sig) en dag och kolla kanske de har.

Hahah vad kul kattmamman är. Hon talar om för dig att du ska inte inbilla dig att hon gillar dig ändå ger hon dig all respekt.Kul katta och väldigt vacker.

Vilken tur att hon kom med sina ungar till dig nu.

Kram
Susanne

Marianne sa...

Suzesan: Ringla lite honung över också innan du puttar in dem i ugnen. Supergott! Nu när du pratar potatis och toast blir jag ju hungrig, upptäckte att det är långt efter lunchtid, så det är väl bäst att jag går ner och värmer på någonting!

Kram!