söndag 3 maj 2009

Svininfluensans och panikens följder i Kairo

Det är oroligt i Kairo i dag, men bara i vissa distrikt. Jag har ju tidigare skrivit om sopsamlarna i Moqattam som till största delen är kristna och vars upphov till sopsamlandet är att de föder upp grisar som äter hushållsavfallet.

Nu har myndigheterna fått för sig att grisarna är farliga och kan sprida den beryktade svininfluensan, så de ska slaktas. Alla grisar i Egypten ska alltså slaktas. Det har lett till oroligheter i de områden där grisuppfödarna bor, vilket ni kan läsa mer om här.

Jag kan tala om att jag inte har sett en enda gris i hela landet, och jag har inte sett en enda affär som säljer fläskkött. Så jag vet inte om det här leder till mycket mer än att sopbergen växer och att folk blir av med en inkomstkälla. De lär ska få ersättning, men om det motsvarar förlusterna är ju svårt att veta.

Jaha, jag har inte märkt någonting av oroligheterna och tror inte att jag kommer att göra det heller.

Till min stora glädje kan jag förresten tala om att det här i stan är fler än jag som sorterar sopor enligt principen matrester till grisarna (nu får det bli getterna) - rent papper och ren plats - smutsigt typ näsdukar, blöjor etc. Jag läste faktiskt en artikel som uppmanar folk att sortera med tanke på att det är kvinnor och barn som sorterar soporna för hand och att de ska slippa det äckligaste. Så vi är fler som har haft samma tanke och nu hoppas jag att fler börjar sortera efter den principen!

Uppdatering: Nu kan man se en filmsnutt från Kairo.

13 kommentarer:

Marianne sa...

Hej. Nu tar jag mig äntligen lite tid över att svara på alla bloggar. Det har inte bara hunnits med tidigare. Men jag har varit nyfiken och följ dina tidigare inlägg, som alltid är lika intressanta. Så söt du är som liten indianflicka. Jag har också köpt ny skrivare med scanner men inte fått koll på hur det hela funkar än. Men,men det kommer så småningom.
Stackars era grisar. Måste de verkligen slaktas. Vet man över huvud taget varifrån influensan kommer. I en dels ögon verkar allt vara rena hysterin. Men är det som en del pessimister skriver är det jäkligt oroväckande. Hoppas nu bara att de har fel.
Kramisar från Marianne i Sverige.

susanne sa...

Trist om grisarna ska slaktas, men så brukar det ju bli när folk drabbas av panik..man skjuter sas i luften.
Men nu verkar det visst som om influensan börjar klinga av. hoppas.

Kramar!

Kerstin sa...

Jag hörde på radion idag att det skulle slaktas grisar där. Visst verkar det lite vansinnigt.
De säger på radion här nu att smittspridningen har avtagit lite. Det blir lätt hysteri över såna här larm.
Ha det gott.

Saltistjejen sa...

Men oj vilken hysteri.
Jag har lite svårt att förstå denna panik och hysteri som massmedia piskar upp. Självklart är det alvarligt med svininfluensan och självklart bör folk informeras och man bör försöka vidta de åtgärder som minskar riskne för smitta. Tex att tvätta händerna ofta etc... men det är ju sådant som på ngt vis är vanligt sunt förnuft. Men jag tycker att den panik som är nu är skadligare än själva influensan för flertalet av alla "vanliga" människor. Tyvärr. Och jag tycker faktiskt det är massmedia som har väldigt stor del i detta.
Hoppas verkligen att alla grisuppfödare som måste nödslakta kommer få en tillräcklig ersättning.
Kram!

Marianne sa...

Marianne i Sverige: Jag vet hur det är, det där med tid. Ibland finns den inte! Begriper inte det där ...

Ja stackars grisar. Och stackars människor. Men kyckling kan man fortfarande köpa här, trots att det inte var länge sedan någon fick fågelflunsa här. Inte konstigt när massmedia håller på med "svensksmittan" och "smittoplanet" och allt vad det är.

Kram!

Susanne: Ja det är verkligen att skjuta i luften. Fast de sköt visst med gummikulor på folk också ...

Kram!

Kerstin: Det är synd att media inte rapporterar mer sakligt utan haussar upp allt så infernaiiskt. I stället för att bli medvetna får folk panik.

Saltis: Jag håller med. Varför hålla på att skriva "svensksmittan" och "smittoplanet" och allt vad det är, det blir knappast saklig information av det utan bara hysterisk panik. Nu hörde jag att folk kan få äta köttet från grisarna efter att det har varit fryst. Ja vi får se hur det går med allt ...

Kram!

Annika sa...

Visst är det massmedias fel. Allting nästan. USCH för att grisas slaktas sådär hos er, det är ju tragiskt.
Flunsan tycker jag är sååå överdriven. Nu är den ju nedgraderad också, tack och lov!
Vi har ngra fall runt om i DC trakten men det skrämmer mig inte alls...
Kram!!

Otta sa...

Jag hörde också att den sk. svininfluensan inte var den enda anledningen utan att de kan rensa ut bland grisbeståndet samtidigt. Som du säger lever de på avfall till skillnad från vår grisuppfödning här. Samtidigt är det precis som du säger, hårt för de som förlorar sina grisar och därmed sin inkomst.

När det gäller avfall läste jag någonstans att Egypten är väldigt bra på att sortera sina sopor, då 80% sorteras (var det kanske din text jag läst?). Med tanke på hur det ser ut på gatorna i Kairo är det svårt att tro...

Ha en fin dag!

Anna, Fair and True sa...

Vad onödigt att det ska bli sådan panik! Jag trodde att problemet inte är hos grisarna nu utan det är ju smittan mellan människor. Som dessutom verkar väldigt mild än så länge. Man kan ändå äta griskött. Men om man redan tycker att fläskkött är orent så är det väl logiskt att agera så där...

Anna, Fair and True sa...

Förresten så var recensionen av boken med i SvD i helgen och där stod ditt namn med!

Marianne sa...

Annika: Jag antar att tidningarna tjänar pengar på lösnummer när de håller på så där. Nu när de inte kan spekulera i prinsessförlovningar längre måste de göra allt de kan av allt annat ...

Det visar sig ju också att det inte alls är hundratals som har dött, det är "bara" 19 personer. Och jag kan slå vad om att de inte var välnärda etc, fast det skrivs det inga rubriker om (och jag orkar inte läsa artiklarna).

Haha, kanske bäst att stoppa i sig de där fläskkotletterna vi har i frysen innan polisen kommer : D

KRAM!

Otta: Ja man vet ju inte vad man ska tro, men en sak är säker och det är att alla "hardliners" på alla håll och kanter utnyttjar all propaganda de kan få. Så man vet aldrig om det är äkta skräck eller om det är en led i någon slags förföljelse.

Jo, det mesta av soporna sorteras här tack vare sopbyarna och att folk lever på återvinningen. Du kan väl hjälpa till att sprida sorteringstanken till din släkt som kan sprida vidare till sina vänner och andra släktingar? Alltså att man lägger matavfall i en påse, äckel i en påse, och sedan rent papper och plast och flaskor i en eller tre påsar. Det viktiga är att hålla mat-äckel-och rent separerat så att de stackars små flickebarnen slipper gräva bland snoriga näsdukar, blöjor och bindor för att komma åt den där pappersbiten som kan återvinnas. Viktigt är också att paketera sådant man kan skada sig på, t.ex. gamla glödlampor, så ingen skär sig. Du kan ju tänka dig vilka infektioner det kan bli när man sitter och rotar bland sopor ... Sedan är det bra också om man sköljer ur typ mjölkkartonger och annat som luktar illa när det surnar så att de slipper sånt i så stor utsträckning som möjligt. Just det, det här ska jag skriva om på Cairo Vikings hemsida!

Kram!

Anna: Jag har till och med sett någon rubrik om att grisar har blivit smittade AV människor! Inte nödslaktar vi folk för det ... Helt onödigt alltihop!

Kram!

Marianne sa...

Anna igen: Hoppsan, din sista kommentar kom medan jag höll på att skriva. Tack, jo jag såg den. Jag ska skriva ihop någonting och lägga en massa olika länkar som jag har samlat.

Kram igen!

Fick du fotot förresten?

Jenny sa...

Det är bara att konstatera att folk är inte kloka!! Men det som var intressant med det du skrev, är ju att man, i alla fall när man bor i västvärlden, inte tänker så värst mycket på sina sopor, eller hur det ser ut/luktar (huuu) där de hamnar... Det borde man man göra mer, kan du tänka dig att sitta och sortera sopor för hand!?? Blöjor, bindor etc... Ibland ska man nog sända en liten extra tacksamhetstanke att man är född där man är, som den man är! Kram!!

Marianne sa...

Jenny: Ja, när man bor så här tänker man ofta på att man har haft tur som föddes under de omständigheter man hamnade i. Det är just det där att jag inte själv skulle klara av att rota bland gamla bindor och blöjor som gör att jag sorterar. Haha, jag är sopfascist!

Kram!