måndag 22 juni 2009

Fåglar, hetta och studielån


Härfågel (Upupa epops) Fotot är från förra året.

Attans vad det är varmt att sitta i solen! Jag fick för mig att jag borde få liiite färg på mina stackars armar och ben, så jag satte mig i solen i trädgården en stund. Men jag orkade bara sitta i en kvart - tjugo minuter, sedan kändes det som om jag skulle få värmeslag. Inte konstigt om det är 38°C i skuggan, förstås.

När jag satt där i solen hörde jag ett konstigt ljud inne hos våra tyska grannar. Ti-ti-ti-ti-pfffhhh, ti-ti-ti-ti-ti-pfffhhh.* Det visade sig vara ett par härfåglar som uppvaktade varandra. Den ena pickade runt i gräset och låtsades vara ointresserad (honan?) och den andra stod bredvid och sjöng och struttade sig (hanen?). Fast jag misstänker att honan verkligen inte var intresserad, för plötsligt kilade hon in i nästa trädgård och försvann medan hanen stod kvar på samma plats och försökte övertala henne att komma tillbaka.

De sista två dagarna har det skrivits en del om att utlandssvenskar smiter från att betala sina studieskulder. Jag vill bara meddela att jag INTE hör till dem som smiter. Jag betalar för närvarande 1.156:- varje månad, och det lär jag få fortsätta med till året innan jag går i pension, då har jag betalat av allt. CSN har en väldigt bra hemsida där man kan logga in med en pinkod och få fullständigt klart för sig vad som är betalt och vad som är kvar att betala. Där kan man också räkna ut vilken effekt det får om man betalar in mer än man måste osv. Jag går in där i januari varje år, och sedan förprogrammerar jag för hela året hos min internetbank så att amorteringen dras och betalas varje månad. Lätt som en plätt, så det går inte att skylla på att man inte får papper osv. Ett studielån ska betalas av, precis som vilket annat lån som helst. Om jag lånar 100:- av min kompis måste jag betala tillbaks, samma gäller när man lånar pengar av hela svenska folket! Det tycker i alla fall jag!


*På Wikipedias hemsida står att de låter helt annorlunda, men så lät det i mina öron. Jag kanske hör illa, får skylla på det.

21 kommentarer:

Otta sa...

När jag blir 65 år och lånet avskrivs kommer det att vara ett högre belopp än nu, dvs. betydligt högre än den dagen jag avslutade mina studier, så är det tyvärr när man lånat till en maximal studietid. Trots hög lön innebär det att inte ens räntan täcks.

För några år sedan framfördes det kritik mot detta och att det var bättre med ett system som kostar mindre i administrationskostnader osv.

Jag har inte alls något emot att betala "akademikerskatt" för jag har inga rika föräldrar som skulle kunnat lånat/gett pengarna till mig. Det är tur att CSN finns.

Fin fågel, blir inte katterna nyfikna!
:-)

Marianne sa...

Otta: Jag har också ett maxlån, har till och med betalat mina gymnasiestudier med studielån. Så jag vet hur det är att inte få någon hjälp hemifrån. Men jag tycker inte att vissa ska betala och andra ska slippa (så länge ekonomiska förutsättningar finns, jag menar inte att man ska svälta). Om man anser att det ska finnas en akademikerskatt ska man i så fall fatta ett sådant beslut, att ingen behöver låna utan att alla får bidrag. Men det var ju faktiskt lån vi tog en gång i tiden. Att sedan systemet i de olika formerna av studielån genom åren är mer eller mindre bra är en annan diskussion.

Katterna såg inte fåglarna, för de var bakom häcken inne hos grannarna. Jag gav upp tanken på att ta ett foto redan från början eftersom jag fick kika mellan grenarna i häcken.

Kram!

Saltistjejen sa...

Jag betlar ocksa av till CSN. men nu ahr det faktiskt borjat minska. Framforallt sedan jag flyttade utomlands eftersom man da betalar av i procent av lanet inte av inkomst... Sa det har varit lite hogre inbetalningar de ar jag bottt har. Men som sagt det minskar nu och det kanns bra. Aven om det ar langt kvar tills jag ar kvitt med staten...
Kram!

Taina sa...

Skrattar åt ditt fågelläte, men så lät det ju. I dina öron. Och ingen kan väl säga att du har fel! Honan hittade säkert något mer intressant på det andra stället.

Va? Om studielånet alltså! Jag har inte läst om detta, och skulle aldrig smita från något dylikt! Det ska betalas 4 ggr per år. Punkt slut. Och det gör jag. Ja, vad säger man. Suck, kanske?

Ha en fin dag och glöm inte solskyddsmedel. Faktor 100 typ.

Kramen

Suzesan sa...

Åhhhh en sån fågel hade jag blivit hur glad som helst om den hade sprungit på min balkong;)...eller på gräsmattan utanför.

Fågelhannar måste verkligen anstränga sig om de ska få honorna intresserade för annars gör de som hon gjorde. De drar.

Bästa sångaren eller snyggast fjäderdräkten är den som fångar honorna. Eller nån annan bra egenskap...!

Bra sätt att skriva så man tror de låter. Haha roligt var det med. Du kan spela in den i smyg nästa gång och du kan filma med kameran.

Men har du trettioåtta i skuggan så är det nog inte konstigt om du inte orkar sitta länge. Det orkar inte ens jag som dyrkar "RA" ;)Sitter du tio minuter, några dagar i sträck så kommer du FÅ FÄRG.

Ta vatten en handduk och ha runt huvudet så svalkar det.

De skulle väl ta alla nu och kräva in hela summan direkt. Jag betalar också. Men inte mycket. För enstaka kurser som jag läst.

Gymnasieutbildningen fick jag gratis. Är inte akademiker i den bemärkelsen. Jag avstod för jag hittade inget jag ville läsa så där direkt...just då.

Det är tur att CSN finns. Då ska det inte missbrukas, verkligen inte.

Jag håller med om att, lånar man av svenska folket så ska det betalas tillbaka. Av alla!

Kram
/Susanne

Otta sa...

Håller helt med Marianne! Inga protester här, men jag måste säga att jag håller mig till reglerna, de 4% av lönen och då det uppgår till drygt 2500:-/månaden (det är i princip räntan), då känns det tröstanlöst att se lånet växa. Att just nu betala mer än 2500:-/månaden känns inte tänkbart.
Kram

Anonym sa...

Här är en till som troget betalar av sin studieskuld!! Jag hade kunnat ansöka om uppskov under mina år på Kommissionen eftersom återbetalningskraven ju baseras på skattepliktig inkomst och man betalar ju inte skatt när man jobbar för EC - men det kändes som värsta fusket så det gjorde jag inte. Nu är jag ju arbetslös hemmafru och betalar av med mina besparingar (från KOmmissionens glada dagar, hi hi). Det är inte kul och O är förfärad över mina skulder - man har ju inte studielån i Spanien... Men jag skulle aldrig drömma om att INTE betala!
Stor kram
PS Jag har läst 300 sidor i Belsassars dotter under helgen, igår läste jag nästan non-stop ;-) Jättebra bok och väldigt fin översättning!

Marianne sa...

Saltis: Ja, för mig har det också äntligen börjat minska. Fy sjutton, inte roligt det där lånet. Så det är så det funkar, att det blir % i stället för inkomst när man bor så här. Det visste jag inte. Men ack så skönt det blir den dag när man kan säga Bye bye, CSN!

Kram!

Taina: Ja, speciellt det där sista pfffhhh, när han blåste ut luft, för det var inte med i Wikipedia. Han lät som kalkonerna jag såg i vintras! Fast de lät mer som en pneumatisk broms på en buss, den här mer som om han blev förnärmad : D

Fyra gånger per år hade jag aldrig klarat, jag hade glömt att det var dags. Så jag betalar varje månad i stället. Fast det är klart, när man förprogrammerar kan man ju ... Äsch, nu är det per månad, gitter inte krångla.

Haha, ja faktor 100 är nog vad som behövs. Fast jag sitter inte så länge i stället för solskyddsfaktor.

Kram!

Suzesan: De där pippifåglarna är här rätt ofta. Ibland sitter de på balkongräcket och då blir katterna som tokiga och hackar tänder som bara den. Roligaste ljudet var när han blåste ut luft, som jag skrev till Taina här ovanför.

Det blev ännu varmare sedan, 39°C enligt vädersajten, så det betyder över 40°C i verkliga livet. Jag har en iskall flaska vatten med mig när jag sitter där, vill inte lura mig själv så att jag sitter för länge heller. Var ute och sopade på framsidan vid sextiden, höll på att fullkomligen rinna bort. Får ta en dusch innan jag lägger mig.

I dag får man inte låna till gymnasiet, i dag får man bidrag i stället. Så var det inte på min tid. Skönt att du inte har så mycket lån, önskar verkligen att det här tar slut snart. För det är verkligen en livslång avbetalning för de flesta. Urtrist.

Kram!

Marianne sa...

Otta: Jag hade det så ända tills helt nyligen jag också, det bara växte och växte, hur mycket man än betalade. Urtrist är vad det är. Men har du den nya typen av lån? Jag har gamla varianten, tror att den är lite bättre än den nya? Det ska ju vara upplagt så att man klarar av lånet och kan leva, som bekant är ju inte akademiker de som tjänar bäst här i världen heller! Utom möjligen advokater och läkare, kanske.

Kram!

Petra: Det var klokt gjort av dig, uppskov är nog det värsta man kan skaffa sig eftersom man bara skjuter problemen på framtiden. Så i Spanien gäller det att ha föräldrar som kan betala eller jobba under tiden man pluggar? Tufft. Jag trodde att så grundläggande saker var reglerade i EU. Där ser man.

KUL att du gillar Belsassars dotter! Och TACK, rodnar lite! De bästa tycker jag nog är Djupa vatten och Harem.

KRAM!

Otta sa...

Jag hade ett riktigt gammalt lån för att läsa på folkhögskola först, och det är betalat! :-) Skönt! Sedan när jag läste på universitetet tog jag det som man nu refererar till som det gamla lånet, för det nya måste vara betalt när man är 65 år (om jag inte missförstått det). Jag har det där 4% av lönen går åt.

Innan det gamla lånet slutade fungera läste jag en undersökning som tog upp en tjej som var 30 år och hade läst till lärare. Hon hade därmed 35 yrkesversamma år att betala, när hon var 65 år skulle lånet vara större än när hon började betala.

Jag har 22 år kvar! Och jag betalar troget, det är som sagt svenska folket som varit generösa och lånat pengar till mig. Ändå jobbigt att se att det inte sjunker och nu är någonstans mellan 300-400000:- (vågar ofta inte titta...).

Otta sa...

Jag glömde! Dina översättningar är super! :-)
Kram (rapporten är jobbig, mycket roligare att skriva här)

Marianne sa...

Otta: Då har vi samma typ av lån. Att mitt har sjunkit kanske är för att jag tog det tidigare då. Eller så är det som Saltis skrev att man betalar % av lånet, inte lönen, när man bor utomlands, och det är därför det har börjat sjunka. Men jag vet precis vad du menar, det känns absolut tröstlöst. Helt klart är det något fel med upplägget, det borde vara möjligt att betala. En sak som är viktig tycker jag är att man visar VILJA att betala, inte bara struntar i det om man kan smita. Sedan finns det säkerligen en hel del människor som inte kan betala tillbaka allt innan pension, men det måste som sagt vara fel på upplägget. Folk lånar ju miljoner för lägenheter, så det borde gå att organisera studielånen på ett vettigt sätt också. Nu är jag total analfabet när det gäller ekonomi, så jag ska inte försöka mig på några fina och bra modeller för det hela : )

TACK! Vad roligt att du gillar översättningarna! Jag blir jätteglad. Det är mycket roligare än rapporter också. Hoppas att du blir klar med dem snart så att du kan koppla av igen!

KRAM!

KARLAVAGNEN sa...

Haha, ni är väl för roliga! Jo jag brukar också ignorera uppblåsta typer som står och k(r)axar sig.

CSN-lån har jag inget. Men skulle kunna tänka mig att återvända till Sverige och börja plugga seriöst (kanske sent påtänkt?!) och på heltid.

trollpackan sa...

Det är klart att man måste betala tillbaka det man har lånat!
Jaså, man kan logga in sig där och kolla? Hmm..det ska jag kolla upp, himla bra.
Jag lägger också in alla inbetalningarna för hela året direkt på internetbanken, så dras de allt eftersom. Lätt att missa dem annars och de har ju hög straffränta.

kramen

Carl Bruder's personalia sa...

Åh är det någon jag ska disskutera hetta med så är det helt klart med dig. Vi har det nästan lika varmt här så jag förstår att du inte klarade av att sitta längre än en kvart. Här har vi nu ca 35 grader på dagarna och relativt fuktigt också. Känns som om man kliver rakt ut i en ångbastu då man går ut genom dörren.
Vad gäller studielån och skulder så kan jag meddela att inte heller jag eller C tillhör den gruppen som smiter. Vi har fortsatt att varje månad betala medans vi har bott här i USA. Jag har faktiskt precis betalat av alla mina studielån då jag inte tog så mycket lån men C kommer att få fortsätta att betala fram till pansionen. Jag tycker att man ska betala det man lånat. Ha det bra och sköt om dig i hettan.

Millan sa...

Ja jag laste om det dar med studielanssmitarna. Jag utregistrerade mig fran Sverige for en massa ar sedan och gav pa sa satt CSN min nya adress i england. Betlar ocksa ungefar samma summa som dig varje manad vilket ar SA trist men sa ar det ju o betala tillbaks maste man ju sjalvklart gora!
Kram

Lena sa...

Nu kom jag på varför jag inte bor i Kairo! Jag håller på att dö av värmeslag här i åkersberga. Har 29 grader inne på kontoret, och är väl varmare ute? Är glad att jag inte har några studielån - också! Räcker med allt annat. Ha en bra vecka!

Marianne sa...

Karlavagnen: Lyllo dig som inte har något lån! Det enda jag kan säga är att plugga och ta lån, men tänk dig för innan så att du gör det för någonting du verkligen vill. Annars blir det en skuld som är väldigt onödig.

Trollpackan: Ja gissa vilka straffräntor jag fick betala när avierna inte kom fram i tid till Bulgarien och Turkiet. Men nu med deras hemsida plus internetbanken är det inga problem längre, skönt det. Alla blev glada och gladast blev jag : )

Kram!

Desirée: Jag tror ändå att du har det värre i värmen än jag, du och Petra. För ni har fukten också, den lilla luftfuktighet jag har emellanåt är ingenting mot hur ni har det. Fast i går dröp det av mig hela dagen, fick duscha iskallt innan jag gick och la mig i kylskåpet aka sovrummet. Vi har bara bastu, utan ånga, när vi går ut genom ytterdörren. Dygnet runt nu.

Vad skönt det måste vara att ha betalat det sista på lånet! Grattis! Klas betalade det sista på sitt för några år sedan, han hade inte heller behövt ta så mycket. Tur att en i familjen är klar med det där, tänk om båda hade haft jättelån för resten av livet!

Kram!

Marianne sa...

Millan: Jag gjorde på samma sätt som du, i och med att man talar om sin adress för Skatteverket så blir allt rätt. Även om det är bland det tråkigaste som finns att betala studielån!

Kram!

Lena: Hahaha, jaså är det DÄRFÖR du inte bor här!?! Jag undrade just! : D Har ni fått det så pass varmt i Stockholm nu, men det är väl ändå skönt att det har vänt och att det inte regnar småspik längre!

Skönt att slippa studielån. Det ska bli en ny uppevelse när jag blir pensionär!

Anna, Fair and True sa...

Jag har 2/3 i gamla systemet och 1/3 i nya. Det blir ju så att man betalar av snabbare på det nya eftersom det är uppbyggt så men jag tycker knappt det minskar ändå. Kommer nog helt enkelt betala hela livet! Men det är det värt! Ser det som en investering i min framtid. Samtidigt är jag så tacksam att det finns för annars hade jag nog inte kunnat plugga eftersom jag inte kommer från någon höginkomsttagarfamilj. Eller akademikerfamilj som tänkt på att de skulle spara till mig. Jag kommer givetvis fortsätta betala om jag flyttar utomlands!

Marianne sa...

Anna: Aha, så det nya blir man av med snabbare? Jag har inte riktigt koll på de olika varianterna eftersom jag bara har det gamla. Det måste alltså vara skyhöga avgifter på det nya? Men det kan också vara skönt att veta att det tar slut inom någorlunda rimlig tid! Jag undrar om det gamla inte är byggt på något konstigt sätt som gör att det först stiger och stiger och stiger, för att sedan plötsligt vända och så börjar det minska. Som om man betalar alla räntor först och sedan börjar amortera?

Och visst har du rätt. Ibland tänker man bara på eländet med betalningarna, men det ÄR ju verkligen också en investering för ett rikare liv. Intellektuellt och själsligt sett, även om det inte lönar sig ekonomiskt för alla.

Kram!