lördag 13 juni 2009

Min hjälte

Fotot lånat från FreeFoto.com

I dag är jag extra glad för att min käre make ligger och sover här hemma. Det kunde lika gärna ha gått så illa att han aldrig mer hade gjort det.

Natten mellan torsdag och fredag åkte maken från Kairo till Aten där han bytte plan för att åka vidare till Thessaloniki i norra Grekland. Allt var som vanligt och han höll precis på att somna till, men blev klarvaken av att någonting brakade till och att planet tvärbromsade. Det visade sig att bara några sekunder innan planet skulle lyfta, alltså i full fart, hade en fiskmås flugit rakt in i ena motorn.

TACK till den duktiga pilot på Olympic Airways som lyckades tvärbromsa planet! Du är min hjälte!

Det blev fullt uppbåd med brandbilar och utrymning av planet, men ingen människa hade kommit till skada. Däremot gick det inte att flyga med planet, för motorn var totalkvaddad.

Maken blev naturligtvis kraftigt försenad till sitt möte i Thessaloniki, men genom att alla ställde upp och jobbade till sent på kvällen lyckades han ändå göra det han skulle, för att sedan återvända hem till Kairo med nattplanet.

Så nu ligger han och sover och det är han väl värd! Att resa på det sättet, två nätter i streck och jobba hela dagen däremellan, är jobbigt nog när allt går som det ska. När olyckor sker blir det ännu jobbigare.

Och jag är som sagt evigt tacksam för att han är hemma igen, frisk och välbehållen.

22 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Fråga om han fick åka på den uppblåsbara rutschkanan!!!

Skriv ett brev till Olympic och tacka! Även om man inte vet namnet på den anställde så vet de vilka som var crew på planet, just den dagen etc. Hamnar i deras personliga file har en kompis som jobbar för BA berättat för mig!

Kerstin sa...

Vilken oerhört skicklig och driftig pilot. Tänk om det hade hunnit lyfta bara det minsta lilla.
Ha en fin dag med maken.

Ninni sa...

Jag förstår verkligen dina känslor.När man kommer så nära något som hade kunnat utvecklas till en katastrof så blir man verkligen tacksam.
Jag har levt med den intensiva nyhetsrapportetingen från flygolyckan utanför Brasiliens kust i en dryg vecka nu och gruvade mig så för att flyga hem till Sverige. Men det gick ju bra och vi landade här hemma i torsdags i Sverige.
Ha det så bra!
Kram NInni

Otta sa...

Kära nån! Din make har säkert en skyddande ängel, det låter dramatiskt. Jag som flyger praktiskt taget varje vecka har på det senaste börjat fundera på riskerna, trots att jag aldrig gjort det innan. Man får bara räkna med att piloten är lika skicklig som den du skriver om.

Jag måste förresten berätta att min katt Kissen firade 10 år i måndags, det var exakt 10 år sedan hon hämtades av mig på ett katthem. Då var hon ca 2 år, så hon är en gammal och go kattdam. Vi firade med Sushi, utan ris för hennes del - det älskar hon!

Ha en underbar dag med maken!
Kramis

Grekland nu sa...

Usch så hemskt! Tänk vad en fågel kan ställa till med för ett stort flygplan. Konstigt nog har jag inte hört något om det hela på nyheterna här, sånt brukar man ju annars slå upp ganska stort. Trevlig helg till er båda!

Jemayá sa...

Det var nära ögat, verkligen tur att det inte hände i luften! Kan förstå att det känns extraskönt att ha honom sussande hemma efter en sådan upplevelse! kram!

Annika sa...

Ja usch vad olyckan är nära HELA tiden.
OCH vad fåglar kan ställa till det, tänker på planet som nödlandade på Hudson River i NYC, där det ju gick bra. Men...
FY så sårbart allt är runt om oss, och jag tycker bara att man blir mer och mer medveten om det hela tiden.
SÅ unerbart att allt gick bra i ert fall, tack och LOV!!
Uppskakande!!
Stora kramar!!

Saltistjejen sa...

Men fy vad läksigt!!! TUR att piloten var så BRA och erfaren att han verkligen insåg hur allvarligt det var!!!
Å Marianne, ibland kommer det sådana där ögonblick i livet när man inser hur skört livet och ens tillvaro är.
Känner mig jättelättad att det gick bra till slut!!
Krama maken sedan när han vaknar och njut av dagen tillsammans!
Kram!!

susanne sa...

Fint att se att du är på "banan" igen. Hoppas du känner dig bättre!
Ja dessa flyg... Vi var med om en liknande grej på Arlanda, men det ordnade sig och vi kom iväg till Kreta nästan ett dygn försenade.
Eftersom jag lider av flygskräck "light" så läser jag allt om flygrädsla och annan tänkbar info. Har snokat upp att planet kan både lyfta och landa med en motor, fast färden blir i så fall väldigt "obekväm".
Det var för väl att det gick bra för din Make och att han nu kan pusta ut i hemmets lugna vrå;)
Ha nu en skön helg och var rädd om dig!
KRAMAR!

Suzesan sa...

Vilken tur. Usch vilken hemsk upplevelse.

Fåglar och flygplan ja.

Kanske fåglarna gillar att vara på flygplatser för att de ser planen flyga.

Jag såg ett program från Shiphol där de skjuter startraketer för att skrämma bort fåglarna...de har en anställd som kör runt och städar fåglar varje dag flera gånger om dan.

Vilken hjälte den där piloten.
De är väl lite mer på sin vakt nu alla piloter, efter AirFrance händelsen.

Hälsa Klas din il( el)-make att jag också är glad att han klarade sig.
Ha en bra kväll Marianne:)
Kram
/Susanne

Kersti sa...

Jag kan förstå att man känner sig tacksam och en smula ödmjuk när det som kunde blivit en katastrof slutar lyckligt. Kram

Laura sa...

Vad otäckt! :( Jag har ju läst om att fåglar är en stor riskfaktor då det gäller flygstarter och landningar, men det känns ändå otrevligt att läsa om att det har hänt någon som jag nästan känner!

Vilken tur att planet flögs av en sådan skicklig pilot som dessutom reagerade så snabbt!

Hoppas att både du och el-make mår bra nu i alla fall, med tanke på omständigheterna!

Kram!

ab sa...

Så nära det kan bli... jag förstår att du tittar extra länge på din man och att du är innerligt tacksam för den skickliga piloten.

Tillbudet med nödlandningen på Hudsonfloden orsakades också av en fågel. Även då fanns en skicklig pilot i cockpit som klarade både planet, alla ombord och husen omkring.

Marianne sa...

Tänk att en sån liten flygare kan få en sån stor flygare på fall. Himla tur de stod på marken.
Ge maken en extra kram, så känns det bättre sen.
Skönt att ha dig tillbaka på banan igen.
Kramisar från Marianne i Sverige.

Marianne sa...

Karlavagnen: Nej, de fick tydligen sitta kvar trots att brandkåren kom, piloten kanske hade full koll. Sedan fick de gå av när de hade parkerat vid sidan av startbanan.

Bra idé att skriva till Olympic! Ska göra det! Vi berömmer varandra alldeles för lite här i världen, bra tillfälle att göra det.

Kerstin: Ja, man kan visst flyga på en motor, men frågan är om man kommer upp i luften med bara en. Obalansen är nog farlig i det läget. Vi hade en lugn dag i går.

Ninni: Jag tänkte direkt på dig när det var den stora olyckan utanför Brasilien, men så fort detaljer om svenskarna fanns i tidningarna förstod jag att det tack och lov inte var du som var inblandad. SKÖNT att ni är hemma ordentligt nu. Hoppas att vädret vänder snart så att ni får en riktigt skön sommar i Sverige!

Kram!

Marianne sa...

Otta: GRATTIS till Kissen! Vilken tur att det var du som hämtade hem henne! Jo, sushi är uppskattat av våra flickor också : )

Det är ju statistiskt sett farligare att köra bil än att flyga, så man behöver nog inte vara så rädd. Och om det är farligare i den svenska trafiken, hur ska det då inte vara här ... Du gör rätt som litar på piloten!

Kram!

Ingabritt: Ja vad konstigt! För piloten borde vara hjälte i Grekland nu tycker jag! Trist att han inte uppmärksammas när han fixade det där så bra. Å andra sidan vet jag inte om det är en vanligare incident än man tror? Nej, det kan det väl inte vara, inte så att rotorbladen i motorn är helt intryckta? En del småfågel ryker kanske runt flygplatserna, men så stora?

Hoppas du också har en bra helg!

Jemayá: Ja, plötsligt gör det inget längre att strumporna inte ligger i tvättkorgen : ) Han sov riktigt gott efter den resan!

Kram!

Marianne sa...

Annika: Det var gäss som flög in i planet på Hudson River, väl? Konstigt att fåglarna inte håller sig undan när det kommer en jättestor fågel som dessutom dundrar som bara den! TUR att de flesta piloter är så skickliga som de är.

Hoppas nu inte att du blev mer rädd inför Sverigeresan! Det är ju trots allt inte ofta det händer sådana här saker om man tänker på hur många plan som ständigt är uppe i luften och som startar / landar från alla flygplatser runt om i världen. Inte ens dyngfulla piloter från små f.d. Sovjetstater lyckas ju ställa till det särskilt ofta!

Men visst lever vi i ett sårbart samhälle, ju mer tekniken utvecklas desto sårbarare blir det. Nu för tiden kan vi ju inte få oss en tallrik gröt om elen försvinner!

KRAMAR!

Saltis: Ja, plötsligt inser man att det är mycket bättre att det ligger strumpor och skräpar än att det inte finns några, som jag skrev till Jemayá. Enkelt uttryckt. Det kan gå på ett ögonblick, och så förändras hela livet på ett sätt som man inte alls vill. Det är det där med att lära sig ta tillvara och uppskatta de små stunderna i livet, det är viktigt tror jag!

KRAMAR!

Susanne: TACK, jo jag mår bättre nu och har ordnat med det rent praktiska.

Så planet kan lyfta med en motor? Jag trodde att det blev sån obalans att det inte gick. Men det är SKÖNT att veta att det går, även om det säkert är en skräckupplevelse. Ett helt dygn försenade? Men kunde de inte sätta in ett annat plan lite tidigare? Tur att Klas inte blev så försenad, för då hade han fått stanna i Grekland över helgen och det hade inte varit så kul. Det hade han inte haft tid med heller, det är därför han åker sådana där galna resor som två nätter i sträck och jobbar på dagen.

KRAMAR!

Marianne sa...

Suzesan: Haha, ja de kanske vill leka med de stora fåglarna : ) Tänk att vara fågelstädare. Många underliga yrken finns här i världen måste jag säga. Jag är rätt glad att jag slipper göra sånt i alla fall.

Ja det kan inte vara roligt för flygplansbesättningar när det sker olyckor som den med Air France. TUR att det var en bra pilot. Hoppas han inte ska åka någonstans på ett tag nu. Inte den här veckan i alla fall, det vet jag.

Han hälsar och tackar!

KRAMAR!

Kersti: Ja, man blir lite mer medveten om hur bra man faktiskt har det. Jag brukar nog tänka på det lite mest varje dag, men det känns ännu mer i en sådan här situation, helt klart!

KRAM!

Laura: Ja det kommer alltid närmare när det händer saker med människor som man "känner". Det räcker med att det är en arbetskamrats frus kusin, ungefär, så känns det närmare. Turk havayollari är som tur ett väldigt bra bolag, hoppas det är dem du flyger med!

Klas fick inte en skråma, han blev bara uppskadad. Och jag fick ju inte veta något förrän långt efteråt, inte förrän på kvällen när han ringde, så jag behövde aldrig oroa mig. Inte mer än vanligt i alla fall.

KRAM!

Marianne sa...

ab: Ja, jag vaknade ett par gånger i natt också och lyssnade att han andades, som om han var ett spädbarn! Själv sov han så gott, så gott. Det hela slår en lite efteråt, när man först hör om det går bara hälften in i hjärnan, sedan fattar man mer och mer och inser vad som kunde ha hänt. Tur att allt gick bra som sagt.

Jag har för mig att det var en skock gäss som fällde planet på Hudsonfloden? Här var det en fiskmås, som sagt.

Marianne i Sverige: Enligt det jag har läst ovan går det tydligen att lyfta även med en motor, men det var ju ändå tur att de hade några sekunder kvar till take-off. Jag fattar inte att inte fåglarna är rädda för de där stora bullriga sakerna! Själv får man ju inte komma i närheten hur tyst och försiktig man än är!

Tack, ja det är skönt att vara tillbaka igen.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Vilken tur!

Jenny sa...

Det är när sånt där händer som man nog tycker att kaptener och piloter är värda alla pengar i världen! Som nån sa, skriv ett bra till flygbolaget och tacka, det blir nog piloten glad för!
Tänker på det "communter" plan som krashade i upstate NY strax efter fågel-krashen i Hudsonfloden, där gick det inte bra alls, alla ombord omkom. Varför? Jo nu tror man att det var för oerfarna och trötta piloter, särskilt styrmannen tror jag, som tydligen flög planet just då. Man kan ju tänka sig hur det ser ut på Ryan Air...*rys*. Stor kram till maken och dig!!

Marianne sa...

Anna: Ja, ibland ska man ju ha det också! Tur att det var tur den här gången!

Kram!

Jenny: Ja, piloter och läkare : ) Jag har alltid varit skraj för att flyga med okända och konstiga bolag. Ryan tillhör de bolag jag inte vill åka med. Även om nu Air France var i den senaste stora olyckan, tror jag det händer oftare med små konstiga bolag.

Kram!