onsdag 17 juni 2009

Onsdagsrecept: Svalka och koffein i ett

Ett glas kallt kaffe svalkar i hettan.

Det var evigheter sedan jag la ut ett onsdagsrecept, så nu mjukstartar jag med en riktigt enkel grej: Frappé eller kallt kaffe eller vad man nu vill kalla det. Egentligen ska det väl göras med riktig espresso bryggt på en fin sorts bönor, men om man är lat (som jag) eller inte har en espressomaskin, går det alldeles utmärkt att göra det på snabbkaffe. Det är egentligen det enda snabbkaffe duger till tycker jag, att göra kallt kaffe av.

Frappé - Kallt kaffe
Ett par teskedar (eller hur starkt man nu vill ha det) snabbkaffe
3-4 dl kall lättmjölk (eller vilken sorts mjölk man nu gillar och mängd beroende på hur stort glas man nu har)
socker om man vill ha det i sitt kaffe

Mixa med en stavmixer eller i en vanlig mixer. Häll upp i ett glas. Känn livsandarna återvända i hettan.

Sedan kan man alltid skeda i lite vaniljglass, men så här en vanlig onsdagseftermiddag när man bara tar paus i förberedelserna inför middagen duger det alldeles utmärkt utan glass. Och precis som med allt annat kaffe kan man smaksätta med karamell och annat vad man tycker om, men jag föredrar "rent" kaffe.

I kväll får vi besök av några av il-Makes kollegor, en kille från Turkiet och en tjej från Rumänien. Turken känner jag sedan vår tid i Istanbul, men den rumänska flickan har jag aldrig träffat. Trevligt ska det bli och jag har förberett genom att lägga kyckling i marinad, satt en potatissallad i kylen och gjort hallonpannacotta som också står i kylen. Bara lite sallad kvar, sedan är min insats klar. Grillandet hör som bekant till det manliga släktet här på vår jord och det lämnar jag så gärna över och får i stället möjlighet att sätta mig och prata med gästerna. Inte alls fel!

Samtidigt är det lite cirkus med hantverkare igen. De är jättetrevliga och kommer som de ska och gör vad de ska, men det blir ändå lite stökigt och bökigt. Varmvattenberedaren är nu inte längre livsfarlig eftersom rören är bytta och jag riskerar inte att bli skållad som med de gamla som höll på att spricka. Bara AC:n i tv-rummet kvar, de kunde inte göra klart i dag eftersom de behövde skaffa någon reservdel. Det ska bli vansinnigt skönt när den funkar igen, för det är den som svalkar in i arbetsrummet där jag sitter. Den som finns här inne blåser mig rakt i nacken, så det är inte så jätteskönt att ha den på.

Nej, nu ska jag sluta svamla för i dag.
Ha en skön onsdag allihop!

20 kommentarer:

Otta sa...

Det låter gott! Första gången jag drack en frappé var i Grekland. Du får skaffa en Nespressomaskin, kan inte sluta tala mig varm för denna maskin, där jag endast behöver välja ut vilken kaffekapsel jag vill dricka och sedan sköter maskinen resten - lika användbar som en läsplatta. Jag kan variera kaffesmaken i det oändliga och de skulle faktiskt vara gott med en frappé idag! :-) Även om det inte är någon direkt värme här...

Hallonpannacotta låter annars mycket gott! Har precis konstaterat idag att jag gått ner 11,5 kg och något sött hade varit gott...

Lycka till med hantverkarna!

Glad midsommar om vi inte hörs innan fredag! Kram

Marianne sa...

Otta: Samma här! Första gången var i Grekland, när vi bodde i Sofia och ofta åkte dit över helgerna. Och du ska bara veta hur sugen jag är på en Nespresso-maskin! Jag fick en demonstrerad för mig när jag var i Stockholm i våras. De säljs här också, men jag vet exakt vilken modell jag vill ha, och den har så klart inte kommit hit än. Det ska vara den med avtagbar mjölkbehållare som gör latten eller cappucinon. Och så kan man sätta den lilla plastbehållaren i kylen mellan gångerna. Superpraktiskt och det som är bökigast annars. Nå, det är bara att ge sig till tåls.

Oj, har du gått ner så mycket! Då är du värd någonting sött som omväxling!

Ja, glad midsommar! Vi ska fira på kontoret, för det är order om det. Inte så jättekul när man är bortbjuden på svenskkalas, men, men. Och folk på kontoret är supertrevliga, så det blir nog skoj ändå, även om de inte riktigt begriper varför man ska fira att vi går in i hetaste perioden : )

KRAM!

Suzesan sa...

Känn livsandarna återvända i hettan haha asså det skulle nog vara enda skälet jag skulle dricka kallt kaffe oCH speciellt snabbkaffe;)

Sen säger jag grattis till Otta för viktnedgången.
Då förtjänar man nåt sött. Verkligen.

Vilken god meny. Men det där med grilla ..du gör rätt i som sätter dig ner.
Grilla är nåt magiskt konstigt. Jag är utbildad kock och handlar det om att grilla ute så folk ser, då slår mina manliga kollegor knäna av mig om jag ens nämner det. Tokskallarna.

De får en speciell min och pulsen går upp och ögonen rullar runt så man ser bara vitorna haha.
Det är så tråkigt att grilla, så det är inget att ta strid för. Metaforiskt sett. Haha;)Jag tror det är en kvarleva det där beteendet från grottbjörnens folk.

Ha en härlig middag.
Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Å så det heter frappé....! Där ser man!
Nu har jag lärt mjig ngt nytt. Här på Starbucks har de ju jättegoda kalla kaffesrycker som går under namnet Frappuccino. måste vara liknande. fast de är mer som en efterrätt. Som glass ungefär. Dögoda tycker jag!!! :-)
Tack för mailet också! har inte hunnit in och läsa på länken än men det ska bli. Om inte förr så till helgen!
Stor kraaaaam och lycka till emd middagen ikväll och med ACn!

Anna, Fair and True sa...

Jag älskar frappé! Och frappuchino som Saltis skriver om också, men det är ju mer som en slags kaffemilkshake :)

Desiree sa...

Det där lät helt klart både läskande och gott! Den ska jag göra i helgen. Det kan behövas för här kommer temperaturen att vila på 35 grader eller mer till helgen. Denna frappen verkar bra mycket mer hälsosam än kaloribomberna som serveras på typ Starbucks och andra kedjor här.
Hoppas att det går någorlunda smidigt med hantverkarna. Även om man får saker och ting fixat så är det ju ändå spring av främlingar i ens hem. Ha en bra onsdag.

Marianne sa...

Suzesan: Jag lovar, i den här hettan blir det lite kvalmigt ibland att dricka varmt kaffe, och te går inte alls för då blir jag ännu varmare. Då är det här perfekt. Svalkande, ett glas kall mjölk och koffein. Som hittat!

Hahaha, ja du har nog rätt, det är grottmännens takter som sitter i när grillen åker fram. DÅ är vissa kulinariska så det förslår : D Jag satt så gott på min ända medan Klas på alla vis skulle få kolen att brinna ner till glöd och vände kycklingar och hade sig. Den rumänska flickan och jag gick runt och fotograferade lite och sedan kunde jag bara snabbt rycka fram faten när det var dags att äta. Perfekt. Gott blev det i alla fall, hade mycket soja i marinaden och det blir sån där mjuk sälta av det. Olivolja och chiliflingor och oregano. Jo, vitkök också. Den blev bra, ska försöka komma ihåg det.

KRAM!

Saltis: Frappé heter det i Grekland - eller hette sist jag var där. Det här är lite likt frappucino, men den är nog lite tjockare liksom. Om man gör det på lättmjölk så blir det inte riktigt lika mättande utan mer törstsläckande.

Jag tror de där nya läsplattorna kan vara bra, funkar ju både i Europa och USA verkar det som och om de sedan håller måttet i övrigt så är de dessutom snyggare. Inte dumt! Kolla du när du har tid, jag har redan en läsplatta : D

Middagen blev trevlig och lyckad. Nu har de åkt tillbaka till hotellet, de bor på anrika Mena House precis vid foten av pyramiderna!

KRAM!

Anna: Ja, visst är frappucino lite tjockare eller hur man ska säga? Jättegott det också, men just som kombinerad törstsläckare är det nästan bättre med bara mjölk, gärna lätt, så att man inte blir proppmätt - om man nu inte är hungrig men då kan det vara bättre att äta någonting : )

KRAM!

Marianne sa...

Desirée: Oj, ska ni få så varmt! Här har vi varit förskonade med bara 34°C i dag, men det har varit fuktigt så svetten har runnit av mig. Och om jag tycker det är fuktig luft HÄR, hur ska det då inte vara hos dig!!!

Ja med den här bestämmer man ju kalorierna själv, inte för att varken du eller jag behöver bry oss så mycket om dem, men ändå. Just det där när man blir för mätt av drycken är det inte så bra, för då orkar man inte äta och det behöver jag. Det här är bra, speciellt med lättmjölk, som sagt.

Ja det är just det med hantverkare, de är gäster men ändå inte gäster när de är i ens hem. Inte kan man slappna av heller, även om man ändå hade suttit hur anständigt som helst vid datorn eller liknande. Det var förresten roligt i dag när de väntade på att isen skulle smälta i glasen. Jag har iskuber från Mico (?) i plast i olika färger : D De smälter ju bara inuti!

KRAM!

KARLAVAGNEN sa...

Låter intressant! En kall Cafe con leche...

Middagsmaten låter väldigt gott!

Suzesan sa...

Haha... god kyckling blev det, för det ser jag på din marinad. Gött. Åhh jag måste grilla nån dag, men det är för mycket jobb för att grilla för en eller två.

Nu skrattar jag åt isen som dina hantverkare väntade på. Hahaha;)
Natti natti.
Kram
/Susanne

Marianne sa...

Karlavagnen: Ja, fast av snabbkaffe om man är lat. Busenkelt. Maten blev god.

Suzesan: Skaffa en liten elektrisk bordsgrill som du kan ha på balkongen så blir det lite enklare. Vi hade det men den gick sönder härom veckan, så i går blev det kolgrillat - med påföljd att grannarna antagligen inte kunde sitta ute ... Jag förespråkar en gasgrill eller en ny elgrill för vår del.

Kram!

Trollpackan sa...

Låter gott och enkelt! Jag föredrar det också utan en massa socker och karamell;)
Vaniljglass låter ju inte dumt!

Har flyttat tillbaka till Bloggagratis, längtade "hem";)

kramen

Lena sa...

Jag har alltid funderat vad de där små "mattorna" ska vara till? Nu fick jag svaret. Jag som är "Barbie-nörd" har ju trott att det var hennes vardagsrumsmatta. Ha en bra och trevlig midsommar!

Annika sa...

Alltid jobbigt att ha hantverkare hemma...alltid tärande, så jag hoppas att det ska fixas snart.
Om caffe frappe tycker jag icke :-)
men det är det ju många som gör, inklusive dig. Jag är nog lite udda där.
Iste däremot...mums!!
KRAMAR!!!!

Anonym sa...

Åh, vilken god middag du har lagat - har du lagt ut ditt pannacotta-recept någon gång? Jag har aldrig testat göra pannacotta men det är ju sååå gott och jag har hallon i frysen!
Mums med frappé! Har aldrig testat att göra det heller och nu är vår mixer sönder :-( När jag var i Grekland drack vi mycket frappé men enligt min grekiska vän var det FARLIGT att dricka mer än en eftersom han menade att kaffet var så starkt... Äsch, tycke jag ;-)
Här är det också sååååå varmt just nu - luftfuktigheten är högre än någonsin (pga regnperioden) och jag svettas som bara den! Jobbigt att alltid smeta på sig en massa solkräm i ansiktet när man ska ut och sedan svettas extra mycket :-(

Marianne sa...

Trollpackan: Ja glass är så himla gott i, fast då blir det lite mer efterrätt än kaffe : )

Så du gick tillbaka till BG? Nej, jag trivs mycket bättre här på Blogger. Jag kommer, har inte varit hos dig på evigheter nu.

Kram!

Lena: Haha, ja men de är väl perfekta i Barbie-huset! Egentligen är de vykort, de ska liksom skickas som vykort. Men jag köpte ett gäng för att ha som glasunderlägg i stället. De är perfekta för att suga upp kondens och kaffespill och liknande. Sedan kör jag dem i tvättmaskinen.

Hoppas du också har haft en bra midsommar!

Annika: Tärande är rätta ordet! Man måste liksom lägga energi på människor som man egentligen bara har ett enda utbyte av, deras hantverkskunnande. Och det är klart att man vill vara vänlig mot folk som är trevliga, samtidigt som man egentligen vill göra någonting helt annat om det så bara är att dra någonting gammalt över huvudet.

Iste ja, det älskar jag också. Det godaste iste jag har fått var på NK, när de hade ett kafé på andra våningen, tror jag, borta vid hissarna. Han bryggde ett ceylonte och sedan slog han det snabbt i en kanna is som han silade bort och serverade. Helt otroligt gott var det.

KRAMAR!!!

Petra: Nej, det receptet har jag aldrig lagt ut, kan göra det på onsdag. Superenkelt, men man måste förbereda eftersom det ska stå i kylen minst tre timmar innan man serverar. Så man kan inte komma på det i sista minuten. Vad gott, då får vi pannacotta endera dagen, jag måste ju fotografera : )

Haha, att det skulle vara farligt att dricka frappe! Ja det är klart, gör man det väldigt starkt sätter det fart på magen, det skulle vara det då. Men farligt ... Det var i Grekland jag också lärde mig älska frappe. Vi körde ofta ner till Halkidiki när vi bodde i Sofia.

Vi har också haft hög luftfuktighet (hehe, ja alltså relativt för att vara Kairo, inte jämförbart med PR) under några dagar, jättejobbigt att svettas så mycket. Det är jag inte van vid. Här kan vara dryga 40 men man svettas normalt inte så mycket som sista veckan. Hoppas det har vänt nu och blivit torrt igen : ) Och du åker väl snart till Sverige, då slipper du i alla fall svettas!

KRAMAR!

Otta sa...

Regnig midsommar, inte som du haft det! :-)

Jag har en lite mindre Nespressomaskin än den som du tänker på, jag har en mjölskummar/mjölkvarmare vid sidan om. Mycket praktiskt! :-) Även den modellen kan rekommenderas. Säg till om du vill att jag köper med mig den andra till dig! Det är ju inte ens 4 veckor kvar!

Marianne sa...

Otta: Nej, här hade vi tur med vädret : D

Jag tror jag vet vilken Nespresso du har, som en liten kanna för mjölken?

Och TACK snälla du, men du kan absolut inte släpa en så stor sak med dig! Du har tillräckligt att släpa på ändå! Jag vet hur det är att flyga, och släpa! Jag kan inte ens ana hur mycket du måste släpa med dig till släkten : )

KRAM!

Otta sa...

Ingen fara Marianne! Säg till så fixar jag! Att släpa en sak mer är ingeting.

Marianne sa...

Otta: Nej, nej, det är alldeles för mycket! Det ska du absolut inte släpa på! Det får du inte! Men TACK i alla fall, för omtanken!

Kram!