söndag 26 juli 2009

Hibiskus

Hibiskus.

Äntligen blommar hibiskusen vi köpte tidigare i våras och som står i en kruka på terrassen. Den har haft ett antal feta knoppar som sedan har torkat bort och ramlat av. Men i går slog en knopp ut och döm om min förvåning när jag såg att det var flera blommor i en! Alla hibiskusar jag har sett tidigare har haft en enkel blomma, men den här har alltså en fyra-fem blommor i ett. Helt fantastisk! Nu väntar jag på att nästa stora feta knopp ska slå ut, hoppas verkligen att inga fler knoppar dör.

Vi har ganska många hibiskusplantor i trädgården, de växer i häckarna runt gräsmattan, och ibland lyser det alldeles rött på sina ställen. Väldigt vackert. Synd att blommorna bara lever en enda dag.

Nu börjar jag bli hjärtligt trött på att vara gräsänka. Men jag får stå ut några dagar till, Maken kommer inte hem förrän natten mellan tisdag och onsdag. Och sedan får jag stå ut lite till, för natten mellan onsdag och torsdag åker han till Thessaloniki. Inte förrän natten mellan torsdag och fredag kommer han hem på riktigt. Jag ser fram emot nästa helg som ni kanske förstår.

17 kommentarer:

SweFlo sa...

Jag har massor av hibiscus i trädgården som jag har planterat sedan vi flyttade hit, alla möjliga färger. De är verkligen underbart härliga! Här i Florida är dock det största problemet löss, men de går enklet at skölja av som tur är...

Anonym sa...

Duscha den ofta så ska de inte torka om du har mycket sol! De tål hur mycket vatten som helst!
Mitt problem med knoppar OCH blommor är att barnen tar dem, de kan nog inte motstå dem!

Bloggblad sa...

Åh, jag älskar hibiskus. När jag såg dem i stora häckar på Gran Canaria var jag salig!

Har haft på altanen ibland, men de är inte lättskötta att ha här.

Bert sa...

Fast det är inte fler blommor i varje knopp. Det är en dubbelblommande hibiskus.

Precis som dubbla tulpaner. De gula "Monte Carlo", t.ex.
Hemska!

Men jag är glad för din skull. ;)

Marianne sa...

SweFlo: Visst är de vackra! Trist med löss, har inte sett det här, men det kanske är för varmt och torrt för dem. Oftast är det ju brännhett här. Myror gillar till exempel inte solen, om man har fått myror i någonting sätter man bara ut det i solen en stund, så steks de : )

Carina: Ja, kanske ska börja ge dem en dusch mitt på dagen också, nu dränker jag dem bara på kvällen. Snor ungarna knopparna? Vad gör de med dem? Äter dem?

Bloggblad: Det kanske är för kallt i Sverige? I Istanbul hade vi en som behövde planteras om, den skrek efter det eftersom stammen lutade i 45° vinkel, men det gick bara inte för den blommade och blommade och blommade. Varje dag en 3-4 blommor minst. Den var minst sagt lättskött!

Bert: Ah, så heter det väl förstås. Vad gjorde jag utan dig? Gillar du inte dubbelblommande hibiskus?Jag tycker den här var otroligt vacker. Det blev som en annan blomma. Tulpanerna är också fina, fast jag föredrar nog "vanliga" tulpaner, de är så vackra i all sin enkelhet.

Bert sa...

Du har förstått exakt. Dubbla blommor är inte snygga. Bjäfsiga. Gäller även de där superförädlade, gräsliga rosorna, som man inte ser om de är blommor eller en hoptrasslad toalettpappersmeter.

Enkelhet regerar!

Sån'e'jag.

Själv har jag en oerhört vacker vit hibiskusbuske på min balkong i stan. Stora vita blommor med vinröd mitt. Enkla och formfulländade. Den busken har en fantastisk historia sedan 20 år. Men den historian är för lång för att berätta här.

Marianne sa...

Bert: Hahaha, du är för rolig. Hoptrasslad toalettpappersmeter!

Och jo, jag håller nog med om att det enkla oftast är vackrast, men den här slog mig med all sin prakt. Jag trodde att det var en vanlig hibiskus när jag köpte den, trodde den var rosa dessutom för vi har bara röda här i trädgården och jag ville ha någonting som bröt av : )

Suzesan sa...

Haha först tänkte jag att jahha där kan min lilla hibiskus som är så fin "slänga sig i väggen"

Men sen läste jag Bert's kommentar och blev lite lugnare haha. Roligt. Så vackert med hibiskus och din är FIN:)Mycket fin.

Tänker på varför man kallar det för GRÄSänka. När äkta hälften reser iväg. Nu snart så kommer han hem din Il-make men tiden kan vara lång.

Kram
/Susanne

Anna, Fair and True sa...

Jag var också gräsänka förra veckan. Från söndag till fredag kväll. Visst, inte en evighet men ändå trist. Inte på dagarna för då jobbar jag och träffar vänner, men jag har så svårt att sova utan honom bredvid mig i sängen :(

Tina sa...

Åååh, Thessaloniki! Lyckos din man!!! Just nu bär jag på en liiiten längtan tillbaka dit...

Marianne sa...

Suzesan: Du får fota din hibiskus sen när den blommar igen. Rosa hibiskus är fint, det var det jag trodde att jag köpte : )

Ingen aning varför det heter gräsänka. Hahaha, nu slog jag upp det i Svenska Akademiens Ordbok: Det syftar möjligen ursprungligen på en flicka som förförts ute i det fria och sedan övergivits! Det är tydligen belagt första gången 1738 av Dalin.

Kram!

Anna: Visst är det trist! Skönt att din är hemma igen, min kommer i morgon natt. Jag har svårt att sova de första dagarna - nä nätterna så såklart - sedan går det bättre.

Kram!

Tina: Ja, nästa gång får han se till att åka över en helg och dagtid så att jag får följa med. Men jag orkar bara inte när det är åka dit ena natten och hem nästa. Då stannar jag hellre hemma.

Anonym sa...

Underbart vacker bild! Såg Carinas hibiskusbilder igår på hennes blogg, och det var lite komiskt med alla dessa hibiskusar eftersom jag visade min svåger och flickvän igår ett fint foto på en hibiskus som O tagit. Tyskan (flickvännen) och jag kom fram till att hibiskus heter på nästan alla språk men spanjorerna hade ingen aning om vad blomman heter på spanska... Ska testa Carinas spanska namn och sse om de känner igen det.

Anonym sa...

Och på tal om namn och ord som är samma på olika språk - det heter ju grass widow på engelska också och har för mig att jag hade en länk till en förklaring om ursprunget på det uttrycket på min blogg i början: http://www.worldwidewords.org/qa/qa-gra1.htm

Anonym sa...

Hoppsan, glömde ännu en sak (ursäkta de många kommentarerna) - kolla vad min franske kompis Mehdi skrev i kommentaren till mitt blogginlägg om gräsänkor: http://petchie.wordpress.com/2007/07/24/some-people-wouldnt-recognise-a-good-thing-if-it-waved-a-dozen-flags-shouted-in-their-ear/
mycket intressant!

Anna, Fair and True sa...

På engelska säger de ibland även "pink ticket" (på tal om vad Petchies franske kompis skrev). Detta innebär att man är fri att göra vad man vill under en viss tid, när partner är borta eller av andra skäl. Men detta känns inte riktigt som samma sak som gräsänka/grass widow.

Marianne sa...

Petra: På turkiska och arabiska heter det karkade (arabiskan är ungefär, det påminner i alla fall om turkiskan). Så där är det ett helt annat namn. Men att turkar alls vet vad blomman heter är bara för att man gör te på den, så de vet egentligen bara vad teet heter : D Turkar är URDÅLIGA på växter. När man frågar vad det är för träd tittar de underligt på en och säger att det är ett träd ... Haha, nu generaliserar jag, men du fattar.

Jag ska kolla dina länkar när jag har svarat på alla (dina : ) ) kommentarer.

Kramar!

Anna: Nä, det känns inte riktigt lika. Om man inte tänker på Povel Ramels Måndagsblues, förstås! Jag brukar inte ge bort någon Pink Ticket, kan jag ju säga : )

Kram!

Marianne sa...

Petra: Mycket intressant sajt! Tack för länken, den ska jag spara!

Och då verkar det troligt att den egelska etymologin är ungefär lik den svenska!

Kram och vidare till nästa länk!