torsdag 23 juli 2009

Olivträd och elräkning

Det här vackra trädet är handbroderat på en liten duk, lagom stor att täcka locket på en syltburk med. Och det var så jag fick det, duken satt på locket till en burk ekologiska oliver inlagda i örter från Siwaoasen. Jag tycker att det är så fint, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det. Funderar på att rama in det och hänga på väggen som en liten tavla. Är det någon som har någon annan bra idé?

Oliverna var för övrigt vansinnigt goda, jag måste åka tillbaka till den butiken och köpa fler burkar ganska snart, för på bara ett par dagar har jag slukat halva burken - och då är inte ens Maken hemma och hjälper till.

Om olivburken var dyr? Det tycker jag inte, jag betalade 25 pund för den, det blir cirka 37 SEK.

Här i landet skickar man inte elräkningen med posten, man skickar den med en liten man som går runt och delar ut räkningen och tar emot pengar. Bra för att öka antal arbetstillfällen, kanske någonting för Sverige att ta efter? Han var lite törstig i dag, så han bad om en flaska vatten vilket han naturligtvis fick.

17 kommentarer:

Laura sa...

Vilken vacker tavla/duk! Tycker absolut den är värd att ramas in!

Hur gör man om man inte är hemma då den här mannen med räkningarna kommer? Eller om man inte har pengar just då?

Kram!

Marianne sa...

Laura: Jag vet inte, men han kommer väl tillbaka. Och om det går för många gånger så sätter han den i dörren och hoppas att den inte blåser bort : D

Har också för mig att det finns en lag som förbjuder elverket att stänga strömmen även om man inte betalar, men jag är osäker på det, ska inte svära på det.

Kram!

Ninni sa...

Den blir säkert jättefin inramad! Tänk vilket arbete som är nedlagt bara för att pryda burken...
Ja det där med den lille mannen är väl skillnaden mellan båda våra länder och Sverige och de flesta andra europeiska länder. Här finns ju så många okvalificerade arbeten som utförs av anställda som har rationaliserats bort för länge sedan hemma.
Men så har de också låga löner de som utför de där jobben som att packa matkassen i livsmedelsbutiken, sopa gatorna, parkera bilar utanför affärer och restauranger. Åtminstone här i Brasilien. Undrar just vem som skulle vara beredd att ta ett sånt jobb hemma i Sverige...
Kram Ninni

Grekland nu sa...

Blir en jättefin liten olivtavla! Överhuvudtaget är olivträd väldigt vackra, tycker jag, både på bild och i verkligheten. Den där elräkningsmannen påminner lite om brevbäraren här i Naousa, som fortfarande kommer med vissa utbetalningar hem till folk. Mitt bidrag för att jag är 3-barnsmor t ex, det får jag direkt av brevbäraren. Fast jag tycker det är lite läskigt att de går omkring med en massa pengar i väskan...

Anna, Fair and True sa...

Fin! Tror tavelidén är jättebra!
Så valutan i Egypten heter också pund! Fast verkar inte ha samma kurs för i så fall vore burken väldigt dyr!

Saltistjejen sa...

Hahaha! Var vattenflaskan fryst???? :-)

Duken är supersöt! Jag tycker absolut du ska göra en tavla av den. Ifall du köper fler sådana där burkar kasnke du kan göra en hel tavelserie??

Kram!

trollpackan sa...

Ja, vad smart! Då kan ju många få jobba! Hmm...men kanske inte så många som vill ha jobbet? Så skulle man ju kunna göra med mycket, istället för att organisera överallt. Tillbaka till gammalt blir det ju då.
Fint träd! Skulle nog passa bra som en liten tavla!

Suzesan sa...

Vilken bra idé med en gubbe som går och delar ut räkningarna och tar betalt vid dörren. Men jag tänker på om alla öppnar när de ser honom:)Det hade inte jag gjort för jag har öga i dörren haha.

Fin duk det där absolut ska du göra en tavla. Men kanske torkade löv runt om. Från nåt fint träd. Jag gillar inte oliver alls. Äckligt är det. Min ena lärare lärde mig att "Det finns inget som är äckligt utan bara mindre gott".
Jag vet inte jag hur sant det är:)En skröna tror jag haha.

Jag glömde på inlägget nedanför, så gulliga katter och vad coolt med likadant namn på dem haha.
Ha en bra kväll
Kram
/Susanne

Anonym sa...

Som här på ön, vi har inte ens postlådor, varje företag, el, telefon etc delar ut sina egna fakturor, fast de slänger in dem på tomten eller genom ett fönster och om man inte fått någon får man skylla sig själv och gå för att ta reda på, annars stängs el eller telefon av!
MEN...man kan få faktura via internet också, så jag kör det alternativet.

Tavla absolut, eller som en mitt-dekoration på en enfärgad kudde.

Marianne sa...

Ninni: Ja det är ju det som är problemet, att lönerna är så låga för de där jobben. Men de har ett jobb i alla fall, och slipper känna att de lever på allmosor. Ibland undrar jag vilket som är bäst. Många aspekter på det där, dock.

Kram!

Inga-britt: ja olivträd är verkligen vackra! De har någonting silverglänsande över sig, gammalt och knotigt och tåligt. Det finns någon sorts vishet i olivträden. Haha, vad roligt att få pengar av brevbäraren! Fast jag håller med, otäckt att gå runt med en massa pengar i väskan, det hade aldrig gått i Sverige, där kan ju inte ens busschaufförerna ha en liten växelkassa!

Kram!

Anna: Ja, Egyptian Pounds. Fast kursen är cirka 1,50 SEK för 1 pund, lite skillnad. Så pundet är dyrt i dag, när vi flyttade hit var det cirka 1,20.

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Hahaha, nä, han fick ingen av mina flaskor. Dem behöver jag själv : D Och så har ju jag druckit ur dem, jag fyller på dem i stället för att kasta och ta nya.

När jag får fler dukar får jag nog ge bort tavlorna i så fall, risken finns att vi får tapetsera med dem annars, så goda är oliverna!

Kram!

Trollpackan: Ja, jag undrar ibland vilket som är bäst, en låg lön men en lön, eller att tvingas ta socialbidrag. Men det finns så många aspekter på det där så jag ska inte säga vad som är bäst för det vet jag inte.

Det blir nog en tavla!

Kram!

Suzesan: Haha, nä, du har nog rätt, folk skulle inte öppna dörren!

Tycker du inte om oliver! Du var mig en ovanlig en! Jag lärde mig äta oliver med sådana som inte var så salta, nu tycker jag det är vansinnigt gott. Här i värmen passar det extra bra med det salta.

Kram!

Marianne sa...

Carina: Verkligen schysst, skylla sig själv när det blåser bort! Så var det i Bulgarien också, man skulle själv fatta att det var dags att åka till elkontoret och betala ... Och det gick ju bra när man väl hade fattat att man inte fick någon räkning : )

Kudde blir det inte av den här, de säljer färdiga kuddar med likadana träd. Jag har tittat på dem flera gånger och enda orsaken till att jag inte har köpt någon är att jag inte riktigt vet var jag ska ha den. Den passar inte med mina dervisch-kuddar, och inte med den blårandiga soffan i tv-rummet. Men det kommer att bli en sån kudde till slut i alla fall, det vet jag. I värsta fall får jag väl köpa en kudde och ge bort : D

Anonym sa...

Det är ju just det där, att man SKA fatta, det liksom förväntas av en!

Ibland är det jobbigt det där med att man vet att man kommer att köpa en sak, man vet att det kommer att ske förr eller senare, fast man inte har något som passar egentligen. Jag såg - och köpte nästan - 2 jättekuddar idag som jag ville ha i ena soffan, MEN som skulle innebära att jag behöver en ny soffa...det stoppade mig för nu i alla fall..

Bloggblad sa...

Köp fler och sätt ihop dem till ett collage - för jag gissar att det inte är samma motiv på alla...?

Marianne sa...

Carina: Hahaha, snart har du ny soffa med andra ord!

Bloggblad: Jag vet faktiskt inte, men jag tror det är samma motiv. I så fall har jag ju små presenter, mycket praktiskt : )

Musikanta sa...

Precis vad jag hade tänkt att föreslå! Rama in varje tavla (Ikea har nog lagom stora ramar) och ge bort dem i stället för en blomma när du kommer hem till Sverige. Alla blir nog djupt imponerade av historien bakom...
Kramar!

Marianne sa...

Musikanta: Vet du, vi hade riktiga Ikea-rams-besvär innan vi flyttade hit. Vi skulle rama in en teckning av Martin 12 år, och Klas tyckte att vi självklart skulle köpa ramen på Ikea. Sagt och gjort, till Ikea åkte vi. Inga ramar i rätt storlek (A5). Så höll vi på ett antal varv tills jag helt sonika tog teckningen och gick till min ramkille (som Klas tyckte blev för dyr). Min ramkille tyckte inte att jag skulle betala någonting för det jobbet eftersom vi skulle flytta, det var hans flyttpresent till mig! Så det blev billigare än Ikea : D

Ja här har vi ju inte något varuhus, men jag vet en ramkarl : )

Kram!