söndag 5 juli 2009

Söndagssysslor

Före.

Och varför i herrans namn visar människan en bild på ett tomt badrum med texten "före" kan man ju undra. Jo, jag kan berätta att det är därför att det här badrummet någon gång den här veckan kommer att se helt annorlunda ut. Jag väntar nämligen på HANTVERKARE igen (surprise, surprise). Den här gången är det en jättestor vattenläcka och efter många om och men är det nu konstaterat att den har sitt ursprung i il-Makes badrum. Rören som går från varmvattenberedaren, den sitter till höger vid foten av badkaret men syns inte i bild, och fram till duschen, de läcker - någonstans. Och det på ett sådant sätt att det droppar på den lilla innergården som är mellan vårt och grannarnas hus men som man inte kan ta sig in på. Varför det finns en sådan innergård? Ja, det undrar jag också. Summa summarum, i princip måste hela badrummet slås sönder för att Röris ska kunna ta sig in till rören och fixa läckan. Hur mycket av väggen som dessutom är förstörd och måste rivas helt är nästa fråga och den vill jag inte ens tänka på eftersom väggen bakom badkaret vetter mot arbetsrummet.

Och ja vi har var sitt badrum eftersom det finns två här på övervåningen, och det vore ju synd om ett ska stå tomt mesta tiden. Dessutom är il-Make på så sätt fri att stänga toalocket eller inte, allt efter behag.

Strykhög 1.

Strykhög 2.

Kan någon förklara för mig varför choklad och smågodis tar slut och förblir slut, medan strykhögarna bara ligger där och pöser som om de vore några slags paschor från artonhundratalet och väntar på att man ska passa upp dem? De tar minsann aldrig slut. Nå, jag ska ägna resten av den här dagen till att i alla fall försöka minimera dem. Jag börjar alltid med skjortorna och slutar med kökshanddukarna, för de är lättast. Här kan jag ju passa på att göra ett litet upprop: Kan någon vara snäll och uppfinna ett litet ångstrykjärn, lagom stort till barnkläder och mina kläder? Det är nämligen inte lätt att stryka mina små blusar med bystveck och inskärningar och allt vad det är, för strykjärnet är för stort. Herrskjortor är ju rena barnleken i jämförelse.

Måla mur - men det behöver jag inte hjälpa till med.

Sakta men säkert håller vårt lilla område på att piffas till. Muren som går runt alla hus håller nu på att bli vackert gul, en färg jag tycker passar väldigt bra här. Den är glad och varm, men tål sanden och dammet lite bättre än vitt. Dessutom blir man inte bländad av att titta på muren när den har den här färgen. Alltför kritvita väggar kan faktiskt vara lätt bländande när solen är som starkast. Det blir nog fint om alla hus också målas om så att de passar ihop med muren, för nu är husen lätt rosa. Inte så jättepiffigt ihop måste jag säga.

Den observante lägger märke till att det nu sitter lågenergilampor i gatlyktorna på bilden. Det är inte bara i Sverige man är miljömedveten. Att jag sedan inte begriper varför de där lamporna måste vara så in i bänken fula är en annan sak.

Dadlar i en maffig klase.

Dags för en liten rapport om hur dadlarna utvecklar sig också, så därför avslutar jag med en bild av dadelpalmen som växer rakt utanför fönstret till mitt arbetsrum.

Kan förresten berätta också att jag nu använder isvattenflaskorna även som kylelement. Jag har en flaska på var sida i stolen om mig när jag sitter framför datorn och jobbar. Fungerar som varmvattenflaskor fast tvärtom, och det är jätteskönt. Lite blött av kondensen, men man kan ju inte få allt här i världen.

Ha en skön söndag!

22 kommentarer:

susanne sa...

Nä usch och fy för stryktvätt... Men lite nöjd är man ju efteråt förståss.
Har haft besök av röris här för ett tag sedan och funderade lite på om han var djävulens sändebud *muttrar nu väldigt fula ord*
Ska berätta någon gång om denna händelse men kortfattat var det så att vi skulle byta kran till diskmaskinen och detta var visst tydligen överkurs för röris..

Hoppas er röris fixar snabbt och bra. Håller tummarna!
kramen!

Bert sa...

Alltså - Varför är det bara svenskar och greker, som kommit på det där med golvavlopp i badrum? Inte fransmän, inte portugiser, inte ens i Norge. Tänk så praktiskt det är att raka ner skvättvatten med en gummiraka.

Men det är väl som med osthyveln. Vi är först på området. ;-)

Hur det är i Egypten vet jag inte, men jag ser inget i närheten av det där badkaret.

Marianne sa...

Susanne: Ja fy, nu är jag helt slut, men fick slut på eländet för den här gången i alla fall. Synden straffar sig själv, jag strök inte förra veckan : (

Vad var det för underlig röris som inte kunde byta kran till diskmaskinen? Var det en lärling? Antar att du fick visa honom hur man skulle göra ... Vår har inte kommit än, vet bara att det blir "den här veckan". Suck.

KRAM!

Bert: Jo, det finns faktiskt en golvbrunn! Det finns i alla våra badrum. Den sitter bara bakom toan, så den syns inte på bilden. Problemet med våra golvbrunnar är att vi är tvungna att ha dem igentäppta. Först i med lite kackerlacksgift på kanten innanför, sedan täppa till. Vi torkar hellre golv än får en ny kackerlacksinvasion! Och när våra Trevliga Grannar öppnade sina avlopp kryllade det av kackerlackor! Det vill vi ICKE ha! Blä! Funderar, men jo, vi hade golvbrunnar i Turkiet också. Det var visserligen en tysk byggmästare till det huset, men dock. Hur det var i Bulgarien minns jag däremot inte.

Anonym sa...

Hej! I Grekland har vi för all del golvbrunnar, men ofta är de belägna där golvet är högst. Planeringen går lite fel nu och då...
Jag klarar inte att fixa en Google-identitet, vill inte vara anonym! Jag heter Monica Pizanias och bor på Kalymnos i Grekland. Tycker mycket om din blogg som jag upptäckte via en annan svenska i Grekland.
Vi är många som bor utspridda över världen!

Taina sa...

Dadelpalmen ser ju så läcker ut! Hahahaha! Lite rolig också. Kan ju inte påstå att den är vacker precis...

Det där med strykning är en vetenskap som kräver sin tid att utreda, dvs storleken på högarna och storlek eller utformning av strykjärnen. Håller med dig. Hur i helskotta ska en damblus eller en liten barnkjol med volanger strykas med ett strykjörn som har samma yta som en jäkla ugnsplåt? Jag bara undrar!

Lycka till med alla dina hantverkare igen då.

Kramen!!

Saltistjejen sa...

Hahaha jag skrattar åt dina kylflaskor!! :-) Bra idé!
Och stryka tycker jag är sååå trist att jag faktiskt aldrig göär det. Nästan aldrig iallafall. Så ofta går jag rätt skrunklig. Men försöker köpa kläder msom inte behöver strykas. Min mamma däremot stryker nästan allt. Men näe, jag gillar inte att stryka såmdet har jag rationaliserat bort. tur att jag inte har ngn speciell dress code på jobbet....! ;-)
Vad spännande att få se bilden på badrummet "efter" senare då. Hoppas du mår lite bättre nu också Marianne!
Kram!!!!

Otta sa...

Det är härligt efter att en strykhög har försvunnit, då har man kläder ett tag och behöver inte stryka och man känner sig såååååååååå duktig! :-) Hoppas du är klar för denna gången?!

Verkligen lycka till med badrummet! Har du sett i flerfamiljshus, där finns en "innergård" mitt i huset, som en del tyvärr använder till att kasta skräp i. Fattar fortfarande inte varför den finns, men kanske för sådana saker som du nu skall utsättas för.

Ha en bra dag! Med hantverkare!

PS. Kan du inte använda ett resestrykjärn till dina kläder???

Desiree sa...

Det där med styrkhögarna kan jag tyvärr inte förklara men jag känner verkligen igen fenomenet. Vilken underbar bild på daddlarna. Mognar de alltså nu under sommaren? Usch inte kul att ni behöver ha in hantverkare igen. Jag förstår att det känns som det alltid är något som händer vid detta laget. Hoppas att det går någorlunda smidigt och att du sedan slipper ifrån hantverkar på ett bra tag.

Marianne sa...

Monica: Hej Monica, och välkommen hit! Tack också för dina fina ord! Ja, vi svenskor är verkligen många och utspridda över hela världen. Det är helt fantastiskt. Bland länkarna i högerspalten kan du hitta många fler riktigt bra bloggar!

Kalymnos låter som en ö. Nu gjorde jag en snabbsökning och ser att det är en ö strax utanför Bodrum i Turkiet! Åker du ofta dit? Tänk vad härligt att ha tillgång till två trevliga länder! Nu blir jag ju förstås också nyfiken, vad gör du där? Bor du permanent eller som vi tillfälligt?

Välkommen tillbaka!

Taina: Konstaterade nyss att alla dadelpalmer på baksidan av husen, i trädgårdarna, får en ganska klen skörd. Men vår palm som växer vid gatan är riktigt maffig. Undrar varför! Det är sedan "gubbsen" som skördar dadlarna och tar hand om dem. Jag är inte så där jätteförtjust i dem, så det är bara grejt!

Visst borde det vara självklart att sälja två storlekar på strykjärn? Jag antar att du har en del volanger och spetsar till Minstingen?

Kram!

Saltis: Haha, ja du vet jag befinner mig ju mitt i brinna-upp-åldern, så här mottas all kyla med tacksamhet just nu : D

På tal om dress-code, Det Svenska Möbelföretaget har ju sin alldeles egna dress-code vilken innebär att man inte får vara för fint klädd : D Men jag tycker nog att även rutiga skjortor ska vara strukna : )

Jo tack, jag mår mycket bättre nu. Jag ska svara på ditt mejl också, förlåt, har inte hunnit/haft ro!

KRAM!

Marianne sa...

Otta: Ja där sa du en sak, resestrykjärn kanske finns av bättre kvaliteter nu för tiden! Det ska jag kolla upp. Jo, nu är jag klar för den här gången! Wonderful!

Va, kastar de skräp i den där innergården? Men då börjar det ju snart lukta illa! I Turkiet var det också vanligt med pyttesmå mörka innergårdar, men dem kunde man i alla fall ta sig ut på. I alla fall den här kommer man bara till om man kryper ut genom ett badrumsfönster! Mycket märklig konstruktion, måste jag säga.

Kram!

Desirée: Ja, dadlarna mognar under sommaren, nu minns jag inte, men jag har för mig att man skördar i september/oktober. Förra året tror jag det var lagom till Ramadan, men det blir det nog inte i år eftersom Ramadan börjar redan 20-21 augusti. Så de får väl bryta fastan med torkade dadlar i stället.

Jag hoppas också att det här är det sista jag behöver se hantverkare på ett tag ...

Kram!

Matildas fikarum sa...

Som Otto sa, reseångstrykjärn!

http://www.amazon.com/Black-Decker-X50-Travel-White/dp/B000M4EY06

Marianne sa...

Matilda: Hahahaha, OttA, inte OttO. Otta betyder katt på egyptisk arabiska och hon har "stark anknytning" till Egypten : )

Tack för tipset! Jag ska börja med att kolla noga i butikerna här, det kanske finns på vanliga stormarknaden utan att jag har sett det eftersom jag inte går och kollar strykjärn. Annars är det bra att veta att man kan köpa från Amazon. Jag kollade och det där verkar vara ett ångstrykjärn, det måste det vara för jag pallar inte att stå och "dänka" som kan gjorde förr i världen.

Matildas fikarum sa...

Oj, FÖRLÅT Otta!

:)

Marianne sa...

Matilda: Jag tror inte hon tog illa upp : )

Anna, Fair and True sa...

Vilken lyx med varsitt badrum!! Jag drömmer på sin höjd om ett eget handfat! :)

Marianne sa...

Anna: Ja det är superlyx! Sååå skönt att kunna stöka ner som man vill och slippa hans stök! För att inte tala om toalocket ... : D

Anna, Fair and True sa...

På tal om det här med toalock så verkar det inte enbart vara kvinnligt och manligt. T ex så har min sambo alltid tagit ner locket (sedan han var barn) medan jag har minst två kvinnliga vänner i bekantskapskretsen som aldrig fäller ner locket??

Marianne sa...

Anna: Din sambo har en BRA mor! Hon lärde honom var locket ska stå redan från början : D Jag tycker bara att det ser så fult ut när det står öppet, ännu värre när ringen också är uppfälld. Jag är väl lite knäpp med vissa saker, andra bryr jag mig inte ett dugg om!

Lisbeth sa...

Haha tänkte på ditt badrum, i Egypten brukar de annars ju säga att det bara ska ta "only five minutes" och så tar det flera veckor :-)
Lite charmigt

Marianne sa...

Lisbeth: Nu är det klart! Rörmokaren kom halv tio i morse, och var klar halv tre! Helt otroligt. Men han är bra den killen, riktigt bra. Hehe, ja, jo, sen att det läcker från toan nu, men han får väl komma tillbaks då : )

truddelutt sa...

Såhär i efterhand så måste du verkligen kunna pusta ut när det gäller badrummet. Ser ju nästan likadant ut som innan om man jämför med efterbilden. Skönt det. :)

Här hemma finns det inga strykhögar. Blir aldrig några eftersom jag bara stryker i yttersta nödfall.

Marianne sa...

Truddelutt: Ja det är verkligen skönt att det inte blev mer än så. Nu väntar jag bara på att de ska ta bort den gamla varmvattenberedaren och täta toaletten (på lördag), sedan kan jag storstäda där så att det är fint tills Klas kommer hem igen efter semestern.

Skönt att inte behöva stryka. Men Klas måste ju ha skjortor på sig till jobbet, och även om de oftast är rutiga och randiga måste de ju vara fina.

Kram!