onsdag 1 juli 2009

Världens första kvinnliga islamska vigselförrättare och injudan till etiopiskt bröllop

Inbjudan till bröllop.

Jag är bjuden på etiopiskt bröllop! Den 25 juli ska jag till Sankta Marias kyrka här i Kairo och få vara med på ett (modernt) traditionellt etiopiskt bröllop! Jättespännande. Jag har mycket att ta reda på: Hur ska jag vara klädd, vad för typ av present ska jag ha med, hur beter man sig, ska man göra någonting speciellt och någonting man inte ska göra, får jag fotografera? Om jag får fotografera lovar jag att ta med kameran och föreviga ceremonin.

Klicka gärna på bilden om ni vill se hur man skriver på det etiopiska språket amhariska, vilket om jag har förstått saken rätt är det officiella språket i Etiopien.

Egypten är ibland ett föregångsland. Tack till Otta som skickade en länk till Sydsvenskan med en artikel om världens första kvinnliga islamska vigselförrättare! Mycket intressant intervju med mrs Amal Soliman som i september 2008 fick en tjänst som vigselförrättare - eller ma'zoun - i staden Qiniyat strax norr om Kairo. Det nästan allra bästa med det hela är att hon inte fick tjänsten därför att hon var kvinna, eller att hon fick tjänsten trots att hon är kvinna, nej, hon fick tjänsten därför att hon var bäst meriterad! Det är så det ska vara!

Läs gärna också den lilla faktarutan längst ner i artikeln.

Nu kom jag på att jag har lovat både hallonglass och pannacotta som onsdagsrecept. Höll nästan på att glömma bort det. Men det kommer i eftermiddag!

10 kommentarer:

Suzesan sa...

WOW.

Tänk vad coolt. Vad hennes man är en bra människa.

Om de kunde plocka ut sina egna åsikter ur religionen så skulle det bli annorlunda.

Det kommer gå framåt.

Synd bara när de som de vilsleder förstår att de lär människor fel ur Koranen.

På grund av att inte många människor kan läsa eller skriva så de får gå på det som sägs. (Jag har fått det berättat för mig)

En sån inbjudan hade jag ramat in så fin. Vad mycket du får vara med om Marianne. Tack för du visade och TACK Otta.

Fantastiskt att det just Sydsvenskan som skriver om det då södra Sverige är ökända för att vara så anti andra kulturer;)

Många bäcker små blir en stor Å.
Ha en bra dag
Kram
/Susanne

Otta sa...

Ja, om alla kvinnor hade blivit anställda byggt på deras meriter hade vi inte haft så mycket män på ledande positioner. Det är ju tyvärr så att "man" (inte en man) väljer kandidater utifrån de patriakala värderingar som finns. Så när en kvinna ofta är mer meriterad väljs en man istället...:-( Gör mig förbannad, men med åldern kanske inte lika aggresiv!

Tyvärr kan en del här i Skåneland ta intryck av vårt rasistiska "broderland" i väster, Susanne. Efter att ha bott där i omgångar kommer jag ALDRIG att flytta tillbaka.

Vilken fin inbujudan Marianne! Det kommer säkerligen att vara mycket spännande.

Ser fram emot dina recept, då jag precis har ätit de första svenska hallonen!
Kram på er!

Mia sa...

Åh vad spännande med bröllop och speciellt ett med helt andra seder än de man normalt upplever! Ser fram emot att läsa om det. Hoppas du får ta med kameran! Ha det så bra i värmen! Kram!

Saltistjejen sa...

Vad roligt!!! Bröllop är alltid kul och att få vara med om och uppleva ett bröllop med personer från en annan kultur är verkligen något extra! Hoppas du får fotografera för det vore så skoj att få se lite bilder!
Kramar!!

Taina sa...

Men så häftigt! Det är precis SÅ det ska vara. Det är tack vare sina meriter man får en tjänst. Inte vad man har mellan benen, för hjärnan sitter högre upp. Hos de flesta i alla fall...

Läste artikeln och den var verkligen intressant. Det är nästan så man blir lite tårögd. Det ÄR en stor grej!

Det måste ju vara hur spännande som helst att få gå på sådan här ceremoni och jag hoppas du får fotografera. Väntar med spänning...men du, kunde du läsa inbjudan?

Kramen

Marianne sa...

Suzesan: Jo, så är det nog, att när människor inte själva kan läsa får de hålla till godo med präster/imamers/rabbiners åsikter. Och tar naturligtvis intryck av det och tror på det. En av orsakerna till att det är så viktigt att alla får lära sig läsa, så de kan bilda sig egna uppfattningar om saker och ting.

Jag tror att de flesta män här ÄR bra, som i Sverige ... De flesta människor är ju det.

Jag tror kanske att de främlingsfientliga enklaverna i Skåne bara har gjort sig mer kända än i övriga landet? Jag vet inte. Men det kan ju vara som Otta skriver också, att det är lätt att ta intryck av stämningarna som råder i grannlandet. Jag minns Sydsvenskan som en bra tidning, prenumererade på den när jag bodde i Malmö.

Kram!

Otta: Ja tyvärr så anställs ju folk ibland på egentligen felaktiga grunder. Konstigt det där, att vi inte har kommit längre i de frågorna egentligen. Det borde ju vara så självklart att anställa den som passar bäst för jobbet.

Just det, recepten var det ja! De kommer strax!

Kram!

Mia: Det ska verkligen bli spännande. Mitt stora problem är vad jag ska ha på mig. Det bör nog vara en lång klänning, men mina är så förbaskat eleganta och det blir nog för fint eftersom det här inte är särskilt rika människor. Måste nog ut och shoppa lite : D

Kram!

Marianne sa...

Saltis: Har en känsla av att det är väldigt religiöst inspirerat, men sedan är det etiopisk mat efter det. Det har jag aldrig ätit, ska bli spännande. Hoppas som sagt att jag kan ta med kameran!

Kram!

Taina: Haha, ja de finns ju de där man undrar var de har gjort av sin hjärna : D Visst är det bra! Hoppas det sprider sig!

Jag kunde läsa den nedre delen av inbjudan som är på engelska : D

Kram!

Desiree sa...

Vad kul och spännande Marianne. Det måste du absolut berätta om då du varit på bröllopet hur allt gick till. Hoppas att du får chansen att fota lite. Ska bröllopet vara i Kairo eller är det någon annanstans? Jätteroligt med nyheten angående den allra första kvinliga islamiska vigelförättaren. Det är ju underbart att sakta men säkert sker modernisering även inom religionen som ofta håller väldigt starkt på gammla traditioner. Det är jättekul att kvinnorna får fler rättigheter tycker jag.

Emmama sa...

Vad kul Marianne! Jag kan meddela att jag ätit etiopisk mat och att det är supergott! :) :) Hoppas vi kan få se mycket foton efteråt! Kram (igen)!

Marianne sa...

Desirée: Jag lovar att berätta mer. Det enda jag vet än så länge är att det är i centrala Kairo, jag tror på ön mitt i Nilen, samma där svenska ambassaden ligger.

Visst är det skönt när religionsföreträdare tänker i samklang med den tid vi lever i, och inte fastnar i det som var för flera tusen år sedan! Underbart när kvinnorna får det bättre!

Kram!

Emma: Vad bra att maten är god! Jag gillar god mat : D Det ska bli skoj, antar att de har en hel del traditioner som man inte är van vid. Har för mig att de är ortodoxt kristna, det här gänget, men de kan ju vara katoliker mm också. Får ta reda på en del innan!

Kram!