onsdag 22 juli 2009

Varmt och trött

Mish-Mish och Mish-Mish, två söta kattungar som bor i en kryddbod i Khan el-Khalili.

Här är hemskt varmt just nu, kanske inte så förfärligt många grader, men 35°C och 70% luftfuktighet är inte roligt, kan jag tala om. Tack snälla Newton för att du hittade elektriciteten så att vi nu på tvåtusentalet har AC och frysboxar och därmed isvatten!

Vissa dagar är det lite segt att jobba. I dag var en sådan dag. Det kan i och för sig bero på att jag vaknade redan halv sex i morse av att katten Stina låg och kurrade nos mot nos med mig. Gulligt så det förslår, men jag hade gärna sovit någon timme till.

En berättelse om tröst och förtvivlan har följt mig i dag. Det är Carina i Puerto Plata, Dominikanska republiken, som berättar, läs den här. Det är det mest gripande jag har läst på länge.

19 kommentarer:

Laura sa...

Vilka söta Mishar! :) Men vad är skillnaden på deras namn? :)

Två stycken nya kattungar har dykt upp nu, så nu är det FYRA små missar som springer omkring och jagar flugor och svansar på bakgårdstaket. :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Hoppas att ni snart får lite svalkande väder. Eller iallafall att luftfuktigheten går ner! Här är fuktigt och varmt idag.
Jag är just tillbaks efter min date med M! Den var såååå mysig! Men jag ska skriva mer i bloggen senare.
Vilka underbara missar på bilden. och du att vakna av kurrande katt är mysigt fast jag håller med dig att man ofta tycker att de skulle kunna komma och mysa liiiite senare än de ofta gör. Om jag är tillräckligt trött brukar jag dock somna om med spinnkissen intill mig i sängen.... :-)
Kramar!!

Laura sa...

Hej igen Marianne!

Nu ska jag försöka besvara dina kommentarer som jag så länge har skjutit upp! Du har nog rätt att det är mysigare med en dialog på bloggen, men eftersom jag ända sedan jag började blogga besvarade kommentarerna i kommentatorns egen blogg så fortsätter jag på samma sätt. De flesta bloggar som jag läser gör så, och jag är rädd att de inte ska gå in i kommentarsfältet under ett visst inlägg för att se mitt svar, och på så sätt missa svaret. :) Men alla har ju sitt eget sätt! Så svarar jag ju inte heller med detsamma på alla kommentarer (som du ser...), så då är det ju stor risk att folk inte ser svaret hellet. Men nog om det nu!

Jag har faktiskt inte uppehållstillstånd i Turkiet! Den blå boken har jag nog och har betalat för uppehållstillstånd några gånger, men annars så har jag löst det genom att åka ut från landet och på så sätt skaffat mig tre månader till. Det har varit billigare och enklare för mig att göra så. Senast betalade jag för UT i höstas då jag förlängde med en månad, men sedan åkte jag ju till Finland över jul och fick på så sätt 3 månader igen. I mars åkte jag till Grekland och skaffade mig 3 månader, och nu i juni var jag ju i Finland igen, så nu får jag lagligt uppehålla mig i Turkiet fram tills den 24 september utan UT. I september tänkte jag dock betala för en eller två månader, beroende på hur länge jag stannar här. Det där med turisttaxa har jag sett tidigare, på Yerebatan Sarnici för tre år sedan t.ex. så fanns det en stor skylt som det stod: ENTRANCE 10 € FOR ALL, och så en mindre skylt på turkiska där det stod: T.C. Vatandaslar bes YTL... Men det verkar som om de har ändrat på det systemet nu, för på både Yerebatan Sarnici och Topkapi var priset det samma för både turister och utlänningar, i alla fall så stod det samma pris på både de turkiska och engelska prislistorna.. Hur som helst så kom jag gratis in på båda ställena, så jag klagar inte! :) Pratade turkiska med biljettförsäljaren och bad om en studentbiljett, och lite förvånade blev de ju, men så gav de mig bara en gratisbiljett. :) Haha!

Oh ja, det FINNS ju nog en del sandständer här i Istanbul både på Anadolu och Avrupa Yakasi. Tyvärr så jobbar ju Ahmet så mycket nu (han har ingen ledig dag på 17 dagar!!!) så vi har dessvärre inte så mycket fritid tillsammans, och då han väl har ledigt vill han ofta inte åka iväg någonstans utan bara ta det lugnt, eller så är det något annat som ska göras (träffa släkten etc.). :( Och ensam vill jag inte åka till de här stränderna, är rädd för att jag skulle få onödigt mycket uppmärksamhet.. :S Men Ahmet har ledigt nu på lördag och jag håller fingrarna korsade så att inget annat ska dyka upp, så kanske vi åker till Kinaliada då och badar.. Jag blev ju rätt så förtjust i den ön, och så tar det inte så länge att åka dit heller! :) Vi får se! Men en sak är säker - blir det inte nu så blir det någon annan gång, men jag SKA bada i alla fall en gång till i sommar, om jag bara får leva med hälsan i behåll!! :) Tack för tipset om sandstränderna i Ciftehavuzlar och Suadiye i alla fall! Chansen att vi tar oss ända dit för att bada är nog liten, men man vet ju aldrig.. :P

Vad kul att den lilla kyrkan på Istiklal-gatan är med i boken du jobbar med! Jag får försöka få tag på de där böckerna och läsa dem, undrar om biblioteket i Åbo har dem måntro? Jag vill ju helst läsa dem på svenska, så jag får vänta ett tag till. :)

Laura sa...

Idag har Ahmet inte klagat lika mycket på tandvärken som igår, men vi får se vad han säger nu då han kommer hem snart. Han har ju haft problem med tänderna från och till i över ett och ett halvt år nu.. :S Dålig kvalitet oå tänderna, och så gjorde ju inte monstertandläkaren som han gick hos förra året saken bättre heller, genom att dra loss HALVA tanden och lämna resten av halvan kvar i munnen! Personligen tycker jag dock att det kanske skulle hjälpa om Ahmet borstade tänderna oftare och lät bli att äta så mycket sötsaker.. :P Så har han ju svårt att gå till tandläkaren nu också då han hela tiden jobbar, från morgon till kväll. Åker hemifrån klockan sju på morgonen och så är han inte hemma förrän halv elva på kvällen, ingen tid att gå till tandläkaren då inte. :( Men får hoppas det blir bättre av sig själv nu, annars så får han prata med jobbet och försöka få ledigt lite så han hinner till tandläkaren, för så här kan han ju inte ha det!

Så till det här med besökarantalet! De här olika sidorna visar ju alla lite olika statistik, men jag brukar ha mellan 100-150 unika läsare per dag (enligt blogg.se), så det borde ju bli kanske en 800-1000 läsare per vecka? Bloggportalens statistik gäller nog besökare per vecka, så då är det ju lite underligt att inte du syns med? :S Du kan ju maila dem och fråga? Har du 1100 UNIKA besökare per vecka eller är det 1100 BESÖK? Även om jag går in på din blogg 50 gånger om dagen så räknas jag ju ändå bara som en unik besökare, även om besöksantalet blir mycket högre. Hoppas du förstod vad jag menade! :)

Det här blev nog en av blogghistoriens längsta kommentarer, så nu avslutar jag! Hoppas vädret i Egypten blir lite svalare snart, +35 ÄR varmt! :) Just nu har vi +27 i Istanbul (klockan är 22.50) och på dagarna är det kring +30. Ganska lagom, tycker jag (jag är som sagt en person som lätt fryser)! Till veckoslutet har de lovat varmare väder och upp till +35, så vad skulle väl passa bättre då än att ligga på stranden och svalka sig i havet? :) Hihi, vi får se!!

Kram!

PS. Hoppas att den här kommentaren inte försvinner nu då jag försöker publicera den, då skulle jag bli ARG!!!

Laura sa...

Ja, det gick ju inte att publicera kommentaren direkt för den var för lång... Så jag hamrade på publicera-knappen några gånger och började redan kallsvettas innan jag märkte att det stod att en kommentar får innehålla max 4017 tecken, eller hur många det nu var.. Som tur är så hade jag kopierat kommentaren, så nu syns den på din blogg! Puh! :)

Nu var det slutsvamlat för denna gång!

Laura sa...

Nu är jag här IGEN!!! Medan jag skrev min bautakommentar så hade du ju varit inne hos mig, denna gång svarar jag direkt så det inte blir något mera uppskjutande.. :)

Jag HAR tagit kort på kissemissarna, men jag är för lat för att gå efter kameran och sladden och överföra dem till datorn just nu. :) Det får bli senare! Jag misstänker att pappan till de fyra kissarna är den samma, för de har alla vita tecken och det finns bara EN vit kattpojke i krokarna.. :) Hur söta som helst är de! De nya är lite långhåriga dessutom, deras mamma är Queencat som jag känner ända sedan mitt första år i Istanbul. :) Igår morse låg en av dem och sov uppe i trädet utanför köksfönstret, sååå söt var den! Jag visade den för Ahmet och han skakade bara på huvudet och sa: "Är det där en katt eller en fågel?" - haha! Snarare en katt som tror att den är en fågel då.. :)

Det här med servicebussar för personalen tycker jag är väldigt smart, en grej som de borde införa i Finland också tycker jag! Men kanske det inte skulle funka eftersom det inte finns så stora städer i Finland och de flesta bor utanför staden och har egna bilar som de använder? Vet ej... Men i alla fall på större arbetsplatser där de flesta har samma arbetstider så skulle det ju vara en god idé?

Jag förstår att det kan vara lite svårt med en servicebuss om folk har flexibla arbetstider och så.. Hur är förresten den publika transporten i Kairo, bussförbindelser och så? Det tycker jag är väldigt bra och utvecklat här i Istanbul, man kan ta sig nästan vart som helst med buss, metro, spårvagn, metrobuss eller båt. En annan sak är ju hur snabbt man kommer fram, men fram kommer man i alla fall! :)

Suzesan sa...

Åhh vad fint det var det där vackra på din länk. Men ledsamt. Jag blev berörd. Man får tänka till.

Hoppas din dag är bra.

Kram
/Susanne

Truddelutt sa...

Ojojoj, blev alldeles tårögd. :(
Ont i hjärtat fick jag oxå. Lilla vännen.
Man hade det rättså bra när man var litet trots att man inte fick allt man ville ha...

Nu till din blogg.
Mysigt att vakna upp nos mot nos. *ler*

Ha det gott!!
Kramis

Matildas fikarum sa...

Tack för att du länkade till Carinas fina blogg. Jag hade tappat bort länken.

Marianne sa...

Åh, jag blev också tårögd när jag läste inlägget om pojken. Man vet ju att de finns men måste bli lite påminnd ibland för att sätta värde på det liv vi själva lever.
Kom hem i går kväll från Öland så nu har jag många inlägg att läsa ifatt.
Kram så länge..

Bloggblad sa...

Skulle kanske vara praktiskt att kalla alla sina barn vid samma namn, då behöver man bara ropa ett namn, och så kommer hela skocken...

Laura: Jag tycker som du - trist om man missar ett svar, och de som uppdaterar flera gånger om dagen missar jag säkert många trevliga svar hos, för jag minns inte längre var jag skrev nånstans.
Men jag vet en bloggare som betackar sig för kommentarer som är svar på vad hon själv skrivit hos någon annan, hon vill bara ha svar på inlägget.
Jag är inte så nogräknad, tycker att kontakterna ö.h.t. är viktigare.

Bloggblad sa...

Åh, vilken trösterik tanke... vänner som väntar i vinden. Rena sångtiteln.

Marianne sa...

Laura: Det är ingen skillnad på namnen, det var den lilla killen, sonen i boden, som sa att de hette så.

Och fortsätt du svara på kommentarer som du gör, som Bloggblad skriver är ju det viktigaste kommunikationen, och jag är inte heller så himla nogräknad!

Ja visst ja, så var det ju med ditt uppehållstillstånd, det hade jag glömt. Synd att de har tagit bort specialpriset för vatandaslar, det blev så billigt och bra : ) Men kommer man in gratis är det så klart ännu bättre!

Ni kan ju ta färjan från Karatas till Bostanci och promenera därifrån om ni vill ha sandstrand?

Jag har för mig att bibblan i Finland samarbetar med den svenska, så de bör ha samma böcker eller bör kunna låna från Sverige. Du MÅSTE läsa de böckerna, vilket språk som helst!

Och nu har jag kommit på vad det är med Bloggportalen. Jag hade inte "anmält" mig för statistiken, och sen när jag gjorde det trodde jag att den kunde läsa bakåt, vilket den så klart inte kan. Så det uppdaterar efter hand och det tar några dagar innan man så att säga hamnar på rätt plats. Och jo, jag menar också unika besökare, vi ligger ungefär lika där du och jag. Inte för att det spelar så himmelens stor roll, jag har ju inte tänkt på det förrän nu, men när man börjar titta på någonting så börjar man undra : )

Ska bli kul att se dina misseungar sen.

Kommunala transporter funkar i princip inte här. Eller, i stan kanske de funkar, och t-banan lär funka, men närmaste station ligger cirka 10-15 km härifrån, så det har man inte mycket nytta av. Istanbul är rena drömmen i det avseendet (också) med färjor, t-bana, bussar, minibussar, spårvagnar.

KRAM!

Marianne sa...

Saltis: Jo, det är lite bättre i dag faktiskt, inte lika klibbigt. Jag brukar också kunna somna om ifall det är tillräckligt tidigt, men vid halv sex-snåret är det stört omöjligt. Bara att gå upp och mata katter : )

Kram!

Suzesan: Visst var det fint skrivet, och mycket tänkvärt. Vi har det bättre än vi vet om!

Kram!

Truddelutt: Ja, vi har det mycket bättre än vi tror, även fast vi inte alltid får som vi vill, vuxna som barn. Vi glömmer lätt det och vill bara ha ännu mer.

Kram!

Marianne sa...

Matilda: Välbekomme!

Marianne i Sverige: Ja, de där stackars barnen gör inte mycket väsen av sig, det är lätt att glömma dem, trots att det är dem man borde tänka på.

Härligt med en Ölandsvecka, var du på födelsedagskalaset också?

Kram!

Bloggblad: Turkiska namn kan vara lite roliga också, och säkert i fler länder men dem kan jag inte. Som Yeter (det räcker) för sista barnet : )

Och jag håller med dig, det är kommunikationen som är det viktigaste med kommentarerna, sedan är det inte så himla petigt om det är hos sig själva eller hos kommentatorn.

Carina skriver verkligen fint, poetiskt utan att vara högtravande! Jag blev så rörd av texten om vinden och pojken ...

Laura sa...

Jag håller med Bloggblad, om man är inne och kommenterar på många bloggar som dessutom skriver mycket så är det lätt hänt att man glömmer vilket inlägg det är som man har kommenterat, och då kan det hända att man missar svaret. Som tur är så är det bara du och en-två andra bloggar som jag läser som svarar bland kommentarerna, så då kommer jag lättare ihåg att gå in och kolla svaren! Men jag håller absolut med er båda två om att kommunikationen är den viktigaste. :)

Ja, vi får se om det blir något Bostanci.. Just nu håller jag i alla fall tummarna för Adalar, ligger ändå närmare till för oss. :)

Bibban i Åbo har ett stort utbud på svenska böcker (bl.a. så ligger det enda svenska universitet i Finland i Åbo, så det finns en hel del finlandssvenskar där) så jag hoppas på att hitta böckerna där. Annars går det säkert bra att beställa dem också som du säger!

Jaha, då lär jag väl få se dig på bloggportalens listor snart! :) De uppdaterar dem en gång per vecka tror jag! Just nu går faktiskt min statisk neråt, förut brukade jag ha kring 200 besökare per dag men i och med att jag inte bloggar lika mycket som förr så tittar inte folk in lika ofta heller!

Ha det bra i värmen!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Men Bostanci ligger väl närmare än Adalar? Eller går det fortare till öarna? Ja, ja, det viktigaste är att ni har det mysigt! Fast du MÅSTE se strandpromenade från Bostanci till ... äh, nu har jag glömt vad det heter, men ända bort till ån bakom stadion. Det är framför allt mellan Suadiye och Ciftehavuzlar som det är fint och det är där stränderna ligger. Det är där Büyük Klüp ligger också. När de hade kalas med fyrverkerier satt vi på första parkett på vår balkong!

Kram!

Laura sa...

Nja, speciellt Kinaliada ligger nog närmare till oss än Bostanci. Tar bara 20 minuter med deniz otobüsü från Kabatas, och det tar nog längre tid för oss att ta oss till Bostanci. Hur som helst så blir det ingen strandutflykt imorgon. Att vara en kvinna har vissa nackdelar ibland.. :P Vi får ta det någon annan gång istället, helst då på en vardag då det inte är såååå mycket människor på stranden. På veckosluten är alla stränder ju helt fullpackade!

Kram!

Marianne sa...

Laura: Nu hade jag tänkt säga att ni kan ta snabbfärjan från Yenikapi, men den går tydligen bara en gång om dagen. Ja, ja, huvudsaken är att ni har det mysigt när ni åker och badar, det är bara jag som vill att du ska ärva "mina" ställen : )

TYPISKT att det blir så precis när man har tänkt åka och bada! Men som du säger, det är bättre mitt i veckan när det inte är så mycket folk!

Kram!